YouTube gaat muziekstreams verkopen

Google gaat niet een maar twee muziekdiensten aanbieden. Naast Google Play voor Android-gebruikers zal ook YouTube met een eigen muziekstreamingservice komen.

Spotify en consorten kunnen hun borst alvast gaan natmaken. Voor YouTube moet het aanbieden van muziekstreams technisch gezien een eitje zijn. Momenteel is dit onderdeel van Google de grootste aanbieder van digitale streams, waaronder vele videoclips van artiesten. Vooral tieners kijken naar deze videoclips. De overgrote meerderheid (64 procent) van de jongeren gebruikt het liefst YouTube om naar muziek te luisteren en nieuwe muziek te ontdekken.

Volgens Fortune zal de videosite later dit jaar muziekstreams gaan aanbieden op basis van abonnementen. De muzikale activiteiten van YouTube zullen overlap hebben met het muziekplatform voor Android, maar de videosite zou eigen technici hebben en een team dat de muziekrechten in huis moet halen.

Fortune zegt de informatie over deze nieuwe service van YouTube te hebben verkregen van bronnen uit zowel de muziekindustrie als van Google zelf. Deze mensen willen niet met name worden genoemd. Een woordvoerder van YouTube licht slechts een tipje van de sluier op. 'Hoewel we geen commentaar geven op geruchten of speculaties, zijn er contentmakers die denken dat zij voordeel kunnen halen uit de verkoop van abonne
menten in plaats van advertenties. Daar kijken we naar', aldus de woordvoerder.

Twee bedrijfsmodellen
Op papier kunnen de twee muziekservices van Google gemakkelijk naast elkaar opereren. Google wet daarbij op twee bedrijfsmodellen. Bij Google Play kunnen gebruikers muziek kopen, opslaan en verzamelen, en bij YouTube kan gratis naar tracks worden geluisterd. Tot nu toe is het model van Google Play te prefereren als verdienmodel. De webwinkels van Amazon en Apple iTunes verkopen in keiharde dollars heel wat meer muziek dan streamingdiensten als Spotify die het van abonnementen moeten hebben.

Voor beide diensten kunnen aanvullende features worden verkregen door een abonnement te nemen. Bijvoorbeeld voor YouTube zou dit advertentievrije toegang tot de muziekstreams kunnen zijn.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Streaming media

Tags: muziek, google play, youtube, internet, streaming media