abonneren

Yahoo en Hotmail vaker misbruikt dan Gmail

Yahoo en Hotmail worden vaker door spammers misbruikt dan Gmail. Het verschil in misbruik wordt mogelijk veroorzaakt door het betere beveiligings- en blokkadebeleid van Google.

Via legitieme accounts van de maildiensten Yahoo en Hotmail (nu Outlook) wordt meer spam verstuurd dan via Gmail, meldt Virus Bulletin. De verschillen zijn behoorlijk groot. Van de 115 e-mails die via Yahoo worden verzonden is er eentje afkomstig van een spammer. Bij Hotmail is dit 1 op 325, en bij Gmail “slechts” 1 op 4.800.

Spammers versturen graag hun mails via legitieme accounts van webdiensten als Yahoo, Hotmail en Gmail. Zij nemen het liefst accounts van andere mensen over omdat hun vervelende mailtjes dan betrouwbaarder lijken, ook voor het spamfilter, zodat deze eerder worden geopend. De kans is ook groter dat het slachtoffer de meegeleverde malware installeert op zijn computer als de mail van een bekende uit zijn contactenlijst afkomstig is. Bovendien zijn spamaccounts snel geblokkeerd en is het interessant om een legitiem account in de campagne mee te nemen.

Gebruikers spelen een belangrijke rol in de beveiliging van hun e-mailaccount. Door veilige wachtwoorden en virus- en malwarevrije systemen te gebruiken verkleinen zij de kans op de overname van hun e-mailaccount door spammers en andere lieden. Volgens Virus Bulletin zijn Gmail-gebruikers technischer ingesteld dan gebruikers van andere webmaildiensten, maar is het enorme verschil in misbruik van hun accounts daarmee niet verklaard. Het probleem zit ook bij Yahoo en Hotmail.

Het beveiligingsbeleid van Google lijkt ook zijn vruchten af te werpen. Volgens de zoekmachinegigant zorgt dit ervoor dat de webmailaccounts 99,7 procent minder vaak worden gekaapt. Eenmaal overgenomen accounts worden snel geblokkeerd. Hiervoor heeft Google een speciaal algoritme bedacht dat berekent of met het account iets vreemds aan de hand is. Volgens de metingen van Virus Bulletin lijkt het er op dat de claim van Google terecht is.

Bron: Webwereld

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Webmail

Tags: Spam, yahoo, Malware, Outlook, beveiliging, Hotmail

Nieuws headlines

Laatste reactie