abonneren

Yahoo en Google knokken om mobiel Europa en Azië

Yahoo slaat deze week een grote slag door voor 13 landen zijn mobiele lokatiegevoelige software Go uit te brengen. Daarnaast sloot het distributie-overeenkomsten met 13 telecomaanbieders in Azië en Europa.
Google zet, via LG, kleine pasjes in Europa.

Mobiele bellers in 13 landen kunnen vanaf aanstaande vrijdag een gelokaliseerde startpagina van Yahoo.com gebruiken op hun mobiele telefoon. Door Yahoo Go Mobile te lanceren kunnen ze bijvoorbeeld restaurants of bioscopen, maar ook PIN-apparten in de buurt lokaliseren. Daarnaast hebben ze hun online telefoonboek en agenda in de broekzak zitten. Yahoo brengt eind deze week gelokaliseerde versie van Go op de markt in verscheidene Europese en Aziatische markten.

De gelokaliseerde Go-software verschijnt in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje, Canada en in India, Indonesië, Maleisië, de Filipijnen, Singapore, Thailand en Vietnam. Om de slag om het mobiele internet niet van zijn enige grote concurrent, Google, te verliezen sloot Yahoo ook distributieovereenkomsten met 6 Aziatische mobiele telecomaanbieders. Het gaat om voornoemde Aziatische landen, exclusief Singapore en Thailand maar inclusief Zuid-Korea.

Daarnaast maakte Yahoo afspraken met 5 grote toestelfabrikanten. Die zeggen toe de Yahoo-software vanaf najaar 2007 op hun nieuwe generaties mobiele telefoons te zullen installeren. De fabrikanten die toezeggingen deden zijn: HTC, LG, Motorola, Nokia en Samsung.

De Yahoo-software verschijnt als een apart icoontje in het menu 'Toepassingen' van de menu's van betreffende telefoons. Er lijkt geen sprake van exclusiviteitscontracten, waardoor het Yahoo-concurrenten vrijstaat een vergelijkbare positie in te nemen op de toestelmenu's. De telefoonmakers laten de keuze voor de beste mobiele webdiensten aan hun klanten.

Yahoo is agressief in de weer om op mobiele telefoons een stevige positie in te nemen. Op het 'vaste web' moest Yahoo een deel van zijn markt inleveren aan het voortvarend handelende Google. Eerder deze week maakte de zittend algemeen directeur Terry Semel bekend zich terug te trekken. Yahoo-oprichter Jerry Yang neemt het roer over.

Bijna tegelijkertijd met Yahoo maakte ook Google enkele mobiele ontwikkelingen bekend. Het bedrijf sloot een distributieovereenkomst met de Zuid-Koreaanse telefoonmaker LG.

LG gaat Googles mobiele software voorinstalleren op nieuw verkochte mobiele telefoons. Kopers van die toestellen kunnen eenvoudig het web doorzoeken en e-mail lezen en versturen. De Umts-telefoons komen deze week op de markt in Duitsland, Frankrijk, Italië, Roemenie en Tsjechië.

Van Google doet het gerucht de ronde als zou het bedrijf zelf een mobiele telecomaanbieder willen oprichten in Engeland, een zeer concurrerende mobiele markt. Eind 2006 verscheen een vergelijkbaar gerucht, toen van Google gezegd werd dat het met HTC en Orange een telefoon ontwikkelde. Dit bericht werd later weer genuanceerd door een durfkapitalist die meende dat Google een mobiel besturingssysteem ontwikkelt. Google-baas Eric Schmidt, noch zijn collega's, reageren inhoudelijk op deze speculaties. Schmidt geeft enkel met regelmaat te kennen dat de toekomst van zijn bedrijf op het mobiele vlak ligt.


Bron: Emerce.nl

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste Vacatures