Windows XP in Nederland groter dan Windows 8

Het oude, onveilige Windows XP is in Nederland nog redelijk in gebruik. Microsofts niet langer ondersteunde Windows-versie is groter dan Windows 8, maar flink kleiner dan 8.1.

XP is niet alleen hardnekkig in gebruik in het verre Japan bij energiebedrijf Tepco dat onder meer de kerncentrale Fukushima runt. Het pc-besturingssysteem dat geen patches voor fouten en beveiligingsgaten meer krijgt, doet ook nog dienst in Nederland. Hier draait de uit 2001 stammende Windows-versie nu nog altijd op 3,08 procent van alle desktopbesturingssystemen, blijkt uit metingen van StatCounter. Dat omvat ook 5000 pc’s bij de Rijksoverheid, die Microsoft 1,7 miljoen euro betaalt voor speciale support voor de komende zes maanden.

Windows 7 heerst

De gratis ondersteuning voor XP is verlopen in april 2014. Rond die deadlinemaand is het gebruik van XP wat afgenomen, waardoor het uitkwam onder het kwakkelende Windows 8. Sinds november vorig jaar is het gebruik van 8 echter ingezakt. Één van de mogelijke bijdragen daaraan is de gratis aangeboden upgrade naar Windows 8.1. Het stabiele marktaandeel van XP is door de daling van 8 weer boven die nieuwere versie uitgekomen.

Ondertussen is Windows 7 nog met voorsprong de meestgebruikte versie van Microsofts besturingssysteem in Nederland. Die tweede opvolger van XP heeft in april 2015 een marktaandeel van 49,98 procent. Daar zit sinds juli 2014 een lichte daling in: vanaf de toenmalige piek van 55,91 procent. In april 2014, toen de XP-support ten einde kwam, zat Windows 7 op 54,7 procent. Een jaar daarvóór was Windows 7 in Nederland nog goed voor 56,54 procent.

Stijgende lijn voor 8.1

Windows 8.1 beleeft een gestage stijging sinds de release in oktober 2013 (en de release to manufacturing (RTM) nog net in augustus). In de 18 maanden van zijn algemene beschikbaarheid (en 20 maanden van volledige beschikbaarheid) is 8.1 daarmee gegroeid naar een huidig marktaandeel van 24 procent in Nederland. Het is in juni vorig jaar Apple’s Mac-besturingssysteem OS X gepasseerd qua gebruik in Nederland. Vanavond lanceert Microsoft naar verwachting officieel de opvolger voor Windows 8.1 wat dan versienummer 10 krijgt.

Update:

Een woordvoerster van Microsoft benadrukt tegenover PCM dat gebruikers die nog op Windows XP zitten, daar niet veilig mee internet op kunnen. Groter dan Windows 8 qua gebruik in Nederland betekent zeker niet beter, aldus de woordvoerster. Microsoft adviseert dan ook overstappen, op een recentere Windows-versie zoals 8.1.

 

Bron: StatCounter Global Stats - OS Market Share

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: patches, ondersteuning, marktaandeel, support