abonneren

Woensdagmiddagreview: De Surface Pro 4 is de beste laptop/tablet/beide die er is

De Surface Pro heeft altijd een beetje een identiteitscrisis gehad. Is het nou een tablet, een laptop, of een tablet die ook wel eens een laptop is? Of toch liever een laptop die je toevallig ook kunt gebruiken als tablet? We namen de Surface Pro 4 onder de loep om te zien wat het nou eigenlijk is - behalve een héél goed apparaat.

Al aan de specificaties van de Surface is te zien om wat voor apparaat het gaat - of beter gezegd, de keuze in specificaties. De Pro 4 is er namelijk in verschillende configuraties, verschillend van een Intel M tot i7-core, met 4 of 8 GB aan RAM, en van 128 GB tot 1 terabyte aan interne opslagruimte. Hoe beter je de configuratie maakt, hoe duurder het apparaat natuurlijk wordt, maar dat betekent wel dat je voor de duurste configuratie niet minder dan € 2,449,- kwijt bent. Exclusief het toetsenbord.
 

Uiterlijk

De Surface Pro 4 ziet er eerder uit als een laptop dan een tablet, zeker met het TypeCover-toetsenbord erbij. Hij is een stuk minder dik en zwaar dan zijn voorganger, maar dat wil niet zeggen dat het een comfortabel apparaat is. Hij is weliswaar een stuk minder zwaar dan een laptop, maar wel te lomp om als tablet te gebruiken. Dat heeft deels ook met de grootte van het apparaat te maken, dat met 292.10 mm x 201.42 mm (12,3") behoorlijk groot is, maar toch vooral ook met het gewicht van 786 gram.

Dat gewicht is één van de dingen waaraan je merkt dat de Surface Pro 4 méér is dan alleen een tablet, maar er zijn een hoop kleine dingen die het verklappen. Zo heb je de ventilatorrand rondom het apparaat, waar je bij het draaien van zware applicaties de nodige lucht door hoort wegblazen. Het is het feit dat de camera aan de lange kant zit, en dat je het 'Surface'-opstartlogo ook in de breedte te zien krijgt.Let bovendien ook op de stand van de oplader, die aan de korte kant in het apparaat gaat. Daarbij moeten we ook even melden dat de lader niet generiek is, dus als je die kwijtraakt zit je helaas met de gebakken peren.
 

Kickstand

De kickstand van de Surface is niet nieuw, maar wel verbeterd. Aan de achterkant van het apparaat zit de vertrouwde klep waarmee je de Surface in een hoek van tussen de 22 en 150 graden kunt zetten, en in tegenstelling tot oudere modellen zit je niet meer vast aan hooguit 3 standen. Toch is het apparaat nog steeds niet heel geschikt om op schoot te dragen. De kickstand werkt prima wanneer je aan een tafel werkt, maar op kleine tafeltjes als in de trein of met het apparaat op schoot blijft het toch behelpen, je hebt daar dan echt te weinig ruimte voor.
 

Aansluitingen

Er zitten niet veel aansluitingen op de Surface Pro 4, maar genoeg voor het meeste werk op een hybride apparaat. Er zit één usb 3.0-aansluiting op, één micro-video-uitgang, en goed verstopt onder de kickstand, een micro-sd-aansluiting. Dat is genoeg om af en toe een bestandje te verplaatsen, maar niet om echt serieus op te werken.
 

Matige accuduur

De accuduur maakt het apparaat niet erg productief

Nog zo'n punt waardoor mobiel werken niet helemaal ideaal is, is de batterijduur van het apparaat. Die ligt op een schamele 6 tot 6,5 uur voor actief gebruik - net te weinig om een volle dag productief te blijven. Bovendien laadt de accu traag op, én is het niet helemaal duidelijk wanneer de laptop op slaapstand gaat of juist alleen het scherm uitgeschakeld wordt. Daardoor verlies je vaak accuduur wanneer het apparaat per ongeluk aan bleek te staan. Van de andere kant is de oplader wel lekker lang en licht waardoor je die makkelijk kunt gebruiken. Da's in ieder geval iets...
 

Windows Hello: De toekomst van biometrisch inloggen

De Surface Pro 4 heeft 2 camera's: Eén vóór, en één achteren. De achterste camera heeft de meeste megapixels, maar het is de voorcamera die pas écht interessant is. Die maakt namelijk Windows Hello mogelijk, een functie in Windows 10 waarmee je kunt inloggen met je gezicht. Nou hebben we bij PCM al heel vaak gebruik geprobeerd te maken van gezichtsherkenningscamera's in laptops en op webcams, maar dat werkte hooguit de helft van de tijd en was altijd te traag om praktisch te zien.

Hoe anders is dat bij Hello, wat waanzinnig snel én accuraat is. Door één keer je gezicht te scannen hoef je maar achter je apparaat te gaan zitten en je bent ingelogd. De camera registreert je gezicht ook in verschillende kijkhoeken, en laat zich zelfs niet in de luren leggen door foto's van je gezicht. Dit is hoe veilig inloggen moet zijn: Veilig, snel én betrouwbaar.


 

Typen met de TypeCover

Omdat de Surface het midden probeert te houden tussen een laptop en een tablet, is het toetsenbord los te halen van de tablet. Het is dan weer wel vreemd dat het TypeCover-toetsenbord optioneel is - voor een stevige prijs van € 149,- nota bene. Als je de TypeCover er alsnog bij koopt, krijg je dan weer wel een heel goed toetsenbord. De toetsen voelen stevig aan en drukken diep genoeg in voor feedback, maar zijn tegelijkertijd weer niet té diep. Ook liggen de toetsen aan stuk verder van elkaar af - een verbetering ten opzichte van het vorige model, waarbij de toetsen op elkaar gedrukt waren.

Het toetsenbord is vrij generiek, en heeft geen toetsen die specifiek voor deze tablet bedoeld zijn - functies die je wel terugziet in toetsenborden voor iOS. Van de andere kant leent dat mobiele besturingssysteem zich ook meer voor speciale sneltoetsen. Bovendien heeft het toetsenbord wel een paar F-knoppen met secundaire functies om het geluid te bedienen of de helderheid van het scherm aan te passen.

Aan de onderkant zit een touchpad, dat een stuk breder is geworden dan in eerdere varianten van het apparaat.

Je klemt het toetsenbord nog steeds vast met de magnetische clip aan de onderzijde van de tablet. Het toetsenbord is dan in twee standen te zetten: Liggend, en schuin naar boven gericht. Bij dat laatste maakt het toetsenbord wel wat meer geluid als je aan het typen bent.


 

Aantekeningen maken met de stylus

Het andere accessoire dat wordt meegeleverd met de Surface is de inmiddels beroemde stylus, die dit keer gratis wordt meegeleverd. Er is een rits aan verbeteringen in de pen doorgevoerd, zoals een vervierdubbeling van het aantal drukpunten en een ergonomischere vorm, maar voor ons is de belangrijkste verandering dat de pen nu magnetisch aan de Surface kan worden bevestigd.

Eén van de zijkanten van de pen is nu vlak, waardoor je de stylus aan één van de zijkanten van de Surface kan klemmen. Dat is een hele verbetering ten opzichte van de oudere modellen, waar je de pen nog op een heel rare manier half in het toetsenbord moest klemmen, al is ook deze magnetische klem geen foolproof bevestiging. Als je een hele dag met je Surface rondloopt of als je het apparaat veel in en uit je tas haalt, dan is de kans groter dat de pen ergens in het proces los komt - al gebeurde dat wel verrassend weinig naar onze mening.
 

Screenshots maken

De pen heeft ook weer een paar handige trucjes die kunnen zorgen dat je productiever gaat werken. Zo kun je klikken op het uiteinde - net als bij een echte balpen - om een screenshot te maken, om dat vervolgens met de stylus zelf uit te snijden. Je kunt afbeeldingen ook meteen opslaan in OneNote, dat standaard op de Surface zit, maar helaas is dat programma niet default te veranderen naar bijvoorbeeld Evernote (of zelfs Paint).
 

De stylus werkt erg goed - mits je 'em niet kwijtraakt...

De stylus is niet nieuw in de Surface Pro-reeks, maar is door zijn vernieuwde nauwkeurigheid wel echt een verbetering. Het maakt de Pro 4 tot het perfecte apparaat om aantekeningen mee te maken of even snel wat op te schrijven, of om afbeeldingen te bewerken. Als je veel visueel bezig bent is dat een goede toevoeging.
 

 

Productiviteit met Windows 10

De Pro 4 is de eerste Surface die volledig draait op Windows 10, en dat is een verademing boven de identiteitscrisis van Windows RT en de moeilijke hybride vorm van Windows 8.1. Met Windows 10 weet Microsoft het onderscheid tussen tablet en desktop steeds beter te maken, al werkt dat zeker nog niet perfect.

Windows 10 zou automatisch onderscheid moeten maken wanneer je een apparaat als laptop of juist als tablet gebruikt, maar dat gebeurt niet bij de Pro 4. Het apparaat verandert niet van configuratie als je het toetsenbord loskoppelt of er juist op zet, waardoor je eerst naar het Actiecentrum moet gaan om de Tablet-modus handmatig in te schakelen.
 

Windows 10 heeft nog een aantal mankementen die op de Pro 4 vervelend uitpakken

Daar komt gelijk het tweede probleem bij kijken, want bij de tablet-modus van Windows 10 bestaat de taakbalk nog uit kleine icoontjes die zich lastig laten bedienen met de hand - al ligt het er misschien ook aan dat onze vingers gewoon te dik zijn...

Dat zijn echter kleine probleempjes. Windows 10 is een perfect besturingssysteem voor apparaten als de Surface, die met zijn aanraakscherm makkelijk te bedienen is via de tablet-modus. Bovendien heb je nog steeds de keus om met de mousepad te werken, dus over het algemeen heb je met Windows 10 een gebalanceerd besturingssysteem.

Wat een groter probleem is, is dat het besturingssysteem soms helemaal niet meer aan gaat. Je kunt dan op de aan-knop drukken tot je een ons weegt, maar het enige dat nog helpt om de Surface uit de slaapstand te krijgen is een reset van het hele OS. En dat gebeurde vaker dan we zouden willen... Het is maar de vraag of dat echt een probleem van de Surface is, of dat Windows 10 nog niet helemaal af is. We gokken op het laatste.
 

 

Conclusie

De grote vraag is of de Surface Pro 4 écht een vervanger van je laptop kan worden, zoals Microsoft claimt. Daar zijn we het deels mee eens, want het apparaat is razendsnel en is met de bijgeleverde stylus een echt productiviteitsmonster. Van de andere kant zitten er wel erg weinig aansluitingen op het apparaat, en is de prijs in bijna alle gevallen hoger dan die van een normale laptop. Bovendien is het vreemd dat het toetsenbord er niet standaard bij wordt meegeleverd. Je krijgt er dan weer wel de stylus gratis bij, dus er is in ieder geval dat. En de Surface Pro 4 is verder gewoon een topmachine. Weliswaar een dure.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Tablets

Tags: Surface Pro, woensdagmiddagreview, Surface Pro 4, Surface

Laatste Vacatures