abonneren

Woensdagmiddagreview: De Microsoft Lumia 640 XL is een beestachtige middenmoter

De Microsoft Lumia 640 XL is de grote broer van de Lumia 640. Zoals we gewend zijn van de Lumia smartphones zijn vormgeving en specificaties vrijwel identiek, maar geldt dat ook in het dagelijks gebruik? Je leest het in deze woensdagmiddagreview.

Onze review van de kleinere Lumia 640 is hier te lezen.
 

Design en scherm

De Lumia 640 XL heeft een forse, maar stevige behuizing. Het imposante 5.7 inch grote scherm geeft deze smartphone een reusachtige aangezicht, wat nog eens wat bevestigd zodra je hem vastpakt. Waar zijn kleine broer nog redelijk handzaam is, gaat deze vlieger zeker niet op voor de Lumia 640 XL: bediening met twee handen is noodzakelijk. Voordeel van het grote scherm is dat typen erg prettig is.

Ondanks de relatief lage resolutie van 1280 x 720 pixels oogt het scherm prima. Dankzij het ClearBlack-display is alles prima van het scherm te lezen, zelfs in het felle zonlicht. Het scherm is voorzien van Gorilla Glass 3, wat de voorkant een krasvaste beschermingslaag geeft. Dat kan niet zo van de achterkant gezegd worden, die behoorlijk krasgevoelig aanvoelt. Het achterpaneel is makkelijk te vervangen door een ander fris kleurtje, een leuke toevoeging waarmee Microsoft hoopt dat gebruikers hun toestel meer gaan personaliseren.

 

 

Camera

De camera van de Lumia 640 XL heeft een bescheiden upgrade gekregen ten opzichte van de kleinere variant: 13 MP in plaats van 8 MP aan de achterkant en 5 MP tegenover 1 MP aan de voorkant. Tevens schuilt er een Carl Zeiss-lens onder de behuizing. Ten slotte hebben ze allebei een enkele LED-flitser.

Enorme kwaliteitsverschillen bespeur ik echter niet tussen beide modellen. Wat wel onmiddellijk opvalt is dat de kleurweergave niet erg sterk is. De kleuren zijn snel oververzadigd en weinig natuurgetrouw. Dat zie je vooral bij rood goed terugkomen, dat haast wel roze lijkt. Slechtverlichte omstandigheden kun je beter vermijden als je de hoeveelheid ruis wilt beperken tot een minimum.

Al met al krijg je een redelijke, maar zeker geen fantastische camera voor je geld.

 

Software

De Lumia 640 XL draait out of the box op Windows Phone 8.1 Update 2. Dat zie je goed terug in de vormgeving. Zo beschikt het toestel een ingebouwde zoekfunctie om apps snel terug te vinden, zijn diverse instellingen overzichtelijker gegroepeerd en heeft Microsoft een nieuwe permissiemanager toegevoegd.

Minstens net zo belangrijk is dat het besturingssysteem soepel draait. Ook in de PhoneMark benchmark komt de Lumia 640 XL goed uit de test met een gemiddelde score tussen de 900 en 950 punten. We hebben het toestel ook getest met de previewversie van Windows 10 Mobile, waarvan de gratis update later dit jaar verschijnt. De prestaties van het toestel liepen enigszins terug, wat ook in de benchmarkscores was terug te zien, maar Windows 10 Mobile is nog verre van af.

Ook grafisch zware 3D-games draaien soepel op de Lumia 640 XL.

 

 

Batterij

Bij actief gebruik gaat de batterij van 3.000 mAh makkelijk een dag mee, bij sporadisch gebruik twee dagen. Opladen is wel een heikel punt: de accu volledig opladen neemt drie tot vier uur in beslag.

 


 

Conclusie

De Microsoft Lumia 640 XL is een smartphone uit het middensegment met een prima prijs-kwaliteitverhouding. Vooral het scherm en de accuduur zijn verrassend goed. Het toestel is met een adviesprijs van 229 euro enkele tientjes duurder dan zijn kleinere broer (179 euro). Het verschil zit hem vooral in de schermgrootte, niet zozeer in de technische specificaties of kwalitatief betere camera. Of dat het prijsverschil rechtvaardigt is aan jou.

Kort samengevat, de Lumia 640 XL is een middenmoter die je waar voor je geld geeft.

 

Geschreven door: Anton Mous op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: woensdagmiddagreview, Lumia 640, lumia 640 xl, Lumia

Nieuws headlines

Laatste reactie