abonneren

Woensdagmiddagreview: Asus Zenwatch 2 is een mooie opvolger van origineel

Asus weet wel wat belangrijk is in een smartwatch: Die moet in de eerste plaats mooi zijn, zodat je de wat nerdy gadgets in ieder geval om je pols durft te doen. Dat was de focus in de originele Zenwatch, en ook de opvolger van die eerste smartwatch is in de eerste plaats een sieraad, al is het apparaat nog steeds slim.

De Zenwatch 2 is vierkant, net als zijn voorganger. Hoewel dat geen typische vorm voor een horloge is, werkt dat op een smartwatch juist beter dan een ronde vorm. De 'cards' die je via Android Wear krijgt voorgeschoteld komen volledig in beeld, en de menu's worden aan de zijkanten niet afgebroken. Het besturingssysteem is nog steeds het meest geschikt voor vierkante schermen, dus dat heeft de Zenwatch 2 in ieder geval mee.

Lees ook onze review van de originele Zenwatch.
 

Chique uitstraling

Asus heeft er veel aan gedaan om het horloge zo chique mogelijk te maken, en hoewel dat deels een kwestie van smaak is durven we wel te zeggen dat dit goed gelukt is. In tegenstelling tot veel andere smartwatches (inclusief de Apple Watch) ziet de Zenwatch 2 er niet uit als gadget, maar echt als horloge. Bovendien is het apparaat niet erg groot waardoor hij niet direct opvalt (zoals de Huawei Watch).

Andere kleur
De behuizing is een neutrale zwarte kleur, met een donkergrijze ring om de zijkant. Aan de zijkant is een goudkleurig kroontje te vinden, dat niet alleen een authentiek horloge-gevoel geeft maar ook nut heeft: Je kunt er direct mee naar het menu van apps gaan, of in de instellingen komen.

Het bandje dat op ons reviewmodel werd meegeleverd is van donkerblauw leer, al is het via een speciaal clipje makkelijk te verwisselen voor een ander bandje.

Er zijn overigens twee modellen van de Zenwatch 2 beschikbaar: Eentje van 49,6 x 40,7 mm, en eentje van 45 x 37 mm.

Het klokje zelf
Het klokje zelf is met zijn 8 centimeter in doorsnee niet groot, en ook de dikte van 10,9 mm valt reuze mee. Wel heeft het scherm grote bezels, vooral aan de onderkant, wat een nogal ouderwets gevoel geeft. Maar ach, laten we het retro noemen.
 

Accuduur

De batterij van de Zenwatch 2 is uitstekend, en als je het horloge vooral gebruikt voor notificaties haal je er makkelijk een dag aan gebruik uit. Het opladen gaat via een speciale kabel, die met een magnetische aansluiting aan de onderkant te bevestigen is. Dat is echter geen micro-usb, maar een aansluiting die specifiek voor de Zenwatch bedoeld is. Dat is best vervelend, omdat je die kabel altijd mee moet nemen om het horloge ergens anders op te laden. Geen kabel = geen stroom, want je kunt niet zomaar een oplader lenen. Dat is echter een algemeen probleem bij smartwatches.
 

Android Wear

Asus heeft gekozen voor Android Wear als besturingssysteem, wat makkelijk en intuïtief werkt. Om het horloge toch wat persoonlijker te maken heeft Asus een aantal apps toegevoegd waarmee je zelf watch faces kunt ontwerpen, die goed werken en een leuke toevoeging zijn aan het anders wat karige aanbod van Android Wear zelf.

Bloatware

Minder nuttig zijn de vele apps die Asus op het horloge heeft gegooid: Een eigen weer-app, een zaklamp (?), en een app om berichten 'naar elkaars horloge te sturen'. Ja, je leest het goed, dit horloge heeft bloatware. Nou valt het mee dat je de apps niet ziet als je er niet expliciet naar op zoek gaat, maar het voelt allemaal wat overbodig.
 

Gemiste notificaties

Een smartwatch moet in de eerste plaats dan wel mooi zijn, maar hij moet ook wel nut hebben. Daar schiet de Zenwatch 2 echter tekort. De belangrijkste feature, het doorlaten van notificaties, gaat namelijk niet goed. Regelmatig duurt het lang voor een melding binnenkort op het horloge - soms duurt dat zelfs langer dan een minuut, nadat je telefoon al heeft getrild. Als je je horloge bovendien mute maar het horloge laat aanstaan, mis je met enige regelmaat notificaties.

Ook verschijnen de meldingen soms niet in beeld, terwijl je ze wel met een trilling voelt binnenkomen. Dat komt omdat het scherm niet direct oplicht zodra je je pols omhoog beweegt - een belangrijke functie die in andere Android Wear-horloges wel gevoelig werkt. Die calibratie zorgt er mede door dat de accuduur erg goed is (want het scherm staat minder aan als je veel met je armen zwaait), maar we vinden het lezen van notificaties toch wel één van de belangrijkste functies van een smartwatch. Al is dat waarschijnlijk niets dat een software-update niet kan regelen.
 

Afmetingen 49,6 x 40 ,7 x 10,9 mm
  45 x 37 x 10,9 mm
  46 gram
Scherm 320 x 320 pixels
  1,63"
  Amoled
Processor Snapdragon 400
  1,2 GHz
RAM 512 MB
Opslag 4 GB
Sim-kaart Nee
Accu 400mAh
Waterdicht Spatwaterdicht (IP67)
  Stofbestendig

 

Conclusie

We dragen de Asus Zenwatch graag om onze pols, en dat is één van de belangrijkste functies van een smartwatch. Het horloge is één van de mooiste die we hebben gezien, en je kunt het makkelijk personaliseren met je eigen watch faces.

Toch is het jammer dat de snelheid van het apparaat wat achter blijft, waardoor notificaties pas na lange tijd binnenkomen en in sommige gevallen zelfs helemaal niet. Daarmee gaat de Zenwatch 2 zijn doel als slim horloge een beetje voorbij.

Zoek je een horloge dat toevallig slim is en dat je zonder schaamte bij een pak durft te dragen, dan is de Zenwatch 2 een prima keus voor een meer dan schappelijke prijs. Zoek je echter een smartwatch omdat je behoefte hebt aan structuur in de chaos van notificaties, dan zijn er modellen die beter zijn.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Wearables

Tags: Smartwatch, asus, Wearables, Asus Zenwatch, Zenwatch, Asus Zenwatch 2, Zenwatch 2, woensdagmiddagreview

Laatste reactie