abonneren

Witte rook in patentstrijd?

Er gloort hoop op een einde van de patentoorlog tussen Apple en de fabrikanten van de Android-toestellen. Apple heeft aan Motorola en Samsung een voorstel gedaan voor een schikking waarbij Apple voor ieder verkocht Android-toestel 15 dollar betaald krijgt.

Hoewel in de biografie van Steve Jobs staat te lezen dat hij Android dood wenste te maken, lijkt het er toch op dat nu er ruimte komt voor een licentieregeling. Volgens beurspersbureau Dow Jones heeft Apple Motorola en Samsung een exclusieve overeenkomst aangeboden.

Nu kan er een situatie van handje-klap ontstaan. Apple vraagt 1 tot 2,5 % van de toestelprijs voor het gebruik van zijn patenten, wat neer komt op $5 tot $15 per toestel. Dit komt ongeveer overeen met wat Microsoft krijgt van de Android-fabrikanten. Het is ook ongeveer gelijk aan wat Motorola claimt voor het gebruik van de eigen patenten. Het verschil is dat de Apple-patenten niet essentieel zijn voor de draadloze communicatie. Dat zijn de patenten van Motorola en Samsung wel. Motorola en Samsung zijn dan ook al aangesproken over de buiten proportionele eisen die ze stellen voor het gebruik van hun rechten op essentiële mobiele communicatietechnologie. Het ziet er naar uit dat de strijdende partijen nu wellicht eieren voor hun geld kiezen en gewoon een overeenkomst sluiten die een einde aan deze strijd kan maken.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Organisatie

Tags: Motorola