Windows in 64-bit uitvoering breekt door

Pas een paar weken geleden wist Microsoft te melden dat er al meer dan 150 miljoen Windows 7 licenties verkocht zijn. Nu meldt Microsoft dat van de Windows-installaties, de helft de 64-bit versie gebruikt.Ondanks dat de 64-bit uitvoering van Windows de theoretische geheugenruimte van Windows verhoogt tot 17,2 exabytes, is Windows in de praktijk beperkt tot 192 GB ramgeheugen.
De home premium versie is zelfs beperkt tot 16 GB maar dat is voorlopig voor de gemiddelde thuisgebruiker ruimschoots voldoende. De uitgebreide geheugenondersteuning, groter dan 4GB, is wel het belangrijkste voordeel van de 64-bit uitvoering van Windows ten opzichte van de 32-bit uitvoering. Met het lager worden van de kosten voor het geheugen zijn er steeds meer computergebruikers die tegen de traditionele beperking van de beschikbare geheugencapaciteit aanlopen. Alleen zeer zware toepassingen (die vaak ook veel geheugen gebruiken) kunnen ook prestatieverbeteringen verwachten van het gebruik van 64-bits Windows. Daarnaast biedt de 64-bit versie ook nog veiligheidsvoordelen.

Van de wereldwijd gebruikte pc's met Windows 7 heeft 46% de 64-bit versie, terwijl van de Windows Vista gebruikers 11% de 64-bit versie gebruikt. Bij Windows XP is het aandeel van de 64-bit variant onder de 1%. Van de nieuw verkochte pc-s heeft bijna 80% een 64-bit Windowsuitvoering. De grote opkomst van het gebruik van 64-bit Windows is gunstig voor de softwareontwikkelaars. Het is nu sneller interessant om van een toepassing een 64-bit versie te maken.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Software

Tags: