abonneren

Windows 7 of 8 gratis upgraden naar Windows 10 via ISO of usb

De lancering van een nieuw besturingssysteem is een uitstekend moment voor een frisse start. Gratis upgraden van Windows 7 of 8 naar Windows 10 kan op verschillende manieren, waaronder een clean install via een ISO of usb-stick. Dat werkt als volgt.

Microsoft heeft hiervoor de Windows 10 Media Creation Tool in het leven geroepen. Die is hier te downloaden voor 32-bit en 64-bit systemen. Run de tool om twee opties te zien: Deze pc nu bijwerken en Installatiemedia voor een andere pc maken.

Belangrijk is dat je bij een verse installatie van Windows 10 een productkey nodig hebt ván Windows 10 - dus niet die van je huidige Windows 7 of 8/8.1-installatie. Daarvoor moet je eerst Windows 10 over je huidige Windows-versie installeren. Die is te achterhalen na de initiële upgrade.

Kies daarom (na een backup van je belangrijke bestanden) voor de eerste optie om Windows 10 te installeren met behoud van je instellingen en files. Je productkey is daarna (o.a.) te achterhalen met deze gratis tool: ProduKey.

Tip: De tool laat je ook direct een clean install doen. Wanneer je daarvoor kiest, houd er dan rekening mee dat je het systeem niet terug kan draaien naar Windows 7 of 8/8/.1. Kies hier dus alleen voor als je zeker weet dat Windows 10 je bevalt.

Met de juiste productkey op zak kun je in de Media Creation Tool kiezen voor Installatiemedia voor een andere pc maken. Tijd dus voor de daadwerkelijke clean install. Je kiest vervolgens een taal, Windows 10-versie (Home of Pro) en of je de 32-bit of 64-bit-variant wilt.

Wil je een installatiestick maken, zorg er dan voor dat je een lege usb-stick met minstens 3 GB ruimte hebt aangesloten. De eerste optie schrijft een bootable Windows 10-installatie naar de stick. Kies je voor ISO-bestand, dan maakt de tool een Windows 10 ISO. Die kun je daarna op een dvd branden, of zelf op een bootable disc zetten met een programma als Rufus.

Wanneer je nu een schone installatie doet, vraagt Microsoft je tijdens de installatie naar de productkey. Als het goed is, heb je die nu achter de hand. Daarna kun je de installatie voortzetten en Windows 10 voortaan gratis gebruiken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: 10