‘Windows 10 wordt tientje duurder dan 8.1’

Windows 10 is gratis voor upgraders maar kost wel geld voor ‘nieuwkomers’. Zelfbouwers en kleine pc-makers betalen straks iets meer dan nu voor Windows 8.1, aldus een uitgelekte winkelprijslijst.

Windows 10 moet na de zomer uitkomen en wordt dan door Microsoft gratis aangeboden aan iedere eindgebruiker die nu een legitieme installatie van Windows 7 of 8.1 draait. Laatstgenoemde is weer een gratis update voor het nu nog maar weinig gebruikte Windows 8. Voor nieuwe pc’s, gemaakt door consumenten zelf of door pc-winkels, moet nog altijd een licentie worden aangeschaft.

Verse OEM-licenties

Dat is dan een zogeheten OEM-licentie (original equipment manufacturer) waarvan nu voor Windows 10 prijzen zijn uitgelekt. De Amerikaanse winkelketen NewEgg heeft dit weekend details over de aankomende nieuwe Windows-versie online gezet. Het gaat om de beschikbaarheid en de prijzen van de OEM-uitvoeringen van de Home-editie (voor thuisgebruikers) en de Professional-editie (bedoeld voor kleinzakelijke gebruikers).

Volgens de per ongeluk online gepubliceerde winkelinformatie moet de OEM-uitvoeringen van Windows 10 vanaf 31 augustus beschikbaar zijn. Daarnaast kost de Home-editie 109,99 dollar en de Professional-editie 149,99 dollar. De prijzen die NewEgg rekent voor de OEM-uitvoeringen van het huidige Windows 8.1 zijn 99,99 voor de gewone editie en 139,99 dollar voor de Pro-editie.

Eind juli al

Windows-watcher Paul Thurrott blogt dat hij niet echt opkijkt van de prijzen, die dicht bij die voor Windows 8.1 liggen. “Geen verrassing.” Hij hechtte afgelopen weekend al weinig waarde aan de uitgelekte releasedatum, die volgens hem “waarschijnlijk een tijdelijke aanduiding” (placeholder) is. Thurrott verwachtte namelijk dat Windows 10 eerder uitkomt: eind juli al. Inmiddels heeft Microsoft dit vermoeden van de techjournalist bevestigd. In een officiële mededeling kondigt de softwaremaker aan dat Windows 10 vanaf 29 juli verkrijgbaar is als gratis upgrade.

Windows 10 Home, NewEgg

Windows 10 Professional, NewEgg
 

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: prijzen, Dollar, Duurder, kosten, prijs