Windows 10: Windows kan Android- en iOS-apps draaien

Het wordt mogelijk om Android- én iOS-apps te draaien op Windows 10. De code van bestaande apps kan ook draaien op het nieuwe besturingssysteem, zowel voor mobiele apparaten als voor desktops of de Xbox.
Het gaat niet om native apps, maar om ports van bestaande apps. Het Windows-ecosysteem wordt zo aangepast dat apps in Java en C++ in Windows 10 draaien.

Ook iOS

Het gaat niet alleen om Android-apps, zoals eerst werd verwacht. Ook iOS-apps kunnen worden geport via de gebruikte Objective C-code. Microsoft zegt dat "vrijwel alle" code kan worden overgezet, zonder dat daar aanpassingen voor nodig zijn. Voor Apple-apps is het wel wat moeilijker om ze ook op Windows te gebruiken, omdat daarvoor gebruik moet worden gemaakt van Apples eigen API's.

Gerucht

Het gerucht ging al maanden dat het mogelijk wordt om mobiele applicaties van andere platformen binnen Windows 10 te draaien. Het is maar de vraag of dat een positieve ontwikkeling is voor het bedrijf. Aan de ene kant heeft Microsoft het hard nodig om aantrekkelijke apps te kunnen aanbieden in Windows 10, omdat het gebrek aan apps ervoor zorgt dat Windows Phone maar moeilijk van de grond komt.

Kannibalisme?
Van de andere kant kan de ontwikkeling ook betekenen dat ontwikkelaars besluiten om juist minder apps te bouwen voor Windows 10. Het is maar de vraag hoe dat zich gaat ontwikkelen.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: java, c, objective c, port, microsoft build