Windows 10: Wat krijgen we tijdens Microsoft Build te zien?

Microsoft organiseert vanavond een belangrijke ontwikkelaarsconferentie, Microsoft Build. Die is vooral bedoeld voor developers die werken aan applicaties voor het aankomende Windows 10. Wat kunnen we allemaal verwachten van het evenement? Dit is wat we denken en vooral hopen te zien.

De livestream van de conferentie is hieronder live mee te kijken. Het evenement begint om 17.30 Nederlandse tijd.

1. Windows 10 op de Raspberry Pi

De echte knutselnerds onder ons zijn natuurlijk het meest geinteresseerd in Windows 10 voor de Raspberry Pi, het mini-pc'tje dat meestal nog draait op een eigen Linux-OS. Microsoft maakte echter bekend dat het Windows 10 ook voor de Pi aanbiedt. Het is echter nog niet bekend in welke vorm dat gaat gebeuren - waarschijnlijk zal dat geen volwaardig OS zijn zoals dat ook op de pc draait.

Tijdens de ontwikkelaarsconferentie maakt Microsoft waarschijnlijk (hopelijk) meer bekend over hoe Windows 10 er voor de Pi uit komt te zien. Dat is vooral interessant voor ontwikkelaars die zich bezig houden met het IoT. We zijn erg benieuwd hoe de Raspberry Pi met Windows 10 kan worden ingezet voor domotica-toepassingen.
 

2. Een universele app-store

Omdat het hier gaat om een bijeenkomst voor ontwikkelaars, lijkt het logisch dat er één aspect extra wordt uitgelicht: De Windows Store. Want het maken van apps is één ding, maar hoe breng je ze aan de man. Windows 10 wordt een universeel besturingssysteem voor zowel de desktop als voor mobiele apparaten, maar het is tot nu toe onduidelijk wat dat betekent voor de app-winkel. In de Technical Preview van Windows 10 werd al wel een beta-versie van de nieuwe Store gelanceerd, maar daaruit bleek nog niet dat alle apps bij elkaar werden gevoegd.

Vanavond hopen we meer duidelijkheid te krijgen over hoe de nieuwe app-store eruit komt te zien. Dat is zowel interessant voor de ontwikkelaars (die hun apps aan de man moeten brengen) als voor de gebruikers).

Microsoft heeft bovendien altijd een groot probleem gehad met 'crapware' in de Windows Store. Apps die helemaal geen apps bleken te zijn, simpele namaak-apps of zelfs ronduit malafide oplichtingsapps die geld vragen (zoals betaalde kopieën van het gratis VLC) hebben Microsoft altijd meer kwaad dan goed gedaan. Veel ontwikkelaars én gebruikers balen daarvan, dus is het te hopen dat Windows de Store eindelijk eens onder handen neemt en iets doet aan de nep-apps in de winkel.
 

3. Apps in Office 365/Office 2016

Office is altijd hét paradepaardje geweest van Microsoft, en bovendien een van de lucratiefste ondernemingen van het bedrijf. Ook in Windows 10 neemt Microsoft zijn Office-pakket erg serieus, maar wat is er naast een grondige visuele verandering nog te tonen?

Er is grote kans dat Microsoft een API voor ontwikkelaars vrijgeeft. Daarmee kunnen zij plugins maken voor het kantoorpakket. Dat is niet nieuw: Plugins en add-ons bestaan ook al in Office 2013. Het probleem is alleen dat niemand ze gebruikt, omdat gebruikers niet snappen waar ze voor dienen. Dat houdt weer in dat ontwikkelaars er uit zichzelf niets mee doen.

Toch zijn Office-plugins geen gek idee. Denk er maar eens aan hoe je Evernote kunt koppelen aan Word-documenten, of Excel-sheets kunt converteren naar een Google-agenda. Als Microsoft echt serieus is over Office 2016, zullen we die functies vanavond misschien wel terugzien tijdens de conferentie.
 

4. Universele apps

Microsoft is al tijden bezig Windows 10 een universeel besturingssysteem te maken, en daar horen ook universele apps bij. In de meest recente Technical Previews was al te zien hoe onder andere de Mail- en de Agenda-apps één look kregen op zowel de desktop als op Windows Phone, maar dat beleid moet verder worden getrokken.

Microsoft wil het liefst apps bouwen die op alle systemen te gebruiken zijn. Denk daarbij aan games die zowel op de smartphone als op de Xbox te gebruiken zijn, of applicaties die informatie synchroniseren over meerdere platformen. Daarbij wil Microsoft uiteraard ook dat de apps er overal hetzelfde uit komen te zien.
 

5. Android-apps op Windows Phone

De belangrijkste reden dat Windows Phone maar moeilijk marktaandeel kan winnen, is dat er zo weinig apps bestaan voor het besturingssysteem. De laatste weken gaan er echter geruchten dat Microsoft Android-apps wil toelaten tot het platform. Dat zou een significante ontwikkeling kunnen zijn, want daardoor zouden veel Android-gebruikers geneigd kunnen zijn om over te stappen naar een Windows Phone. Het is echter maar de vraag of Microsoft zich daarmee niet in zijn eigen voet zou schieten door Windows als ontwikkelplatform overbodig te maken. Het blijft koffiedik kijken, en het is ook nog lang niet zeker of MIcrosoft het echt wil doen en hoe dat eruit zou moeten zien. Maar spannend is het wel.
 

6. Praktische toepassingen voor de Hololens

De gadget waar we bij PCM in ieder geval het meest naar uitkijken is de Hololens. De virtual/augmented reality-bril werd genoemd tijdens de officiële presentatie van Windows 10, maar op een korte techdemo na weten we nagenoeg niets over het apparaat. Dat neemt niet weg dat onze verwachtingen hooggespannen zijn, en we zijn erg benieuwd naar welke praktische toepassingen er voor de bril bestaan. Waarschijnlijk maakt Microsoft daar vanavond meer over bekend.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten