}
abonneren

Windows 10-upgrade bindt zich aan hardware

PC-gebruikers met een los aangeschafte Windows-licentie zitten na de gratis Windows 10-upgrade met een hardwaregebonden installatie. De portabiliteit van de oorspronkelijke retail-licentie valt echter wel te behouden.

Windows-installaties die meekomen met een pc zijn gebonden aan die specifieke computer. Anders is dat met een los aangeschafte licentie voor Windows. Zo’n retail-versie uit de winkel valt namelijk te deactiveren op de ene pc om dan geïnstalleerd te mogen worden op een andere pc. Gebruikers die zelf hun systemen bouwen, geven hier vaak de voorkeur aan omdat ze dan niet een nieuwe Windows-licentie hoeven aan te schaffen voor een nieuwe pc.

Retail-licentie wordt OEM

Microsoft biedt Windows 10 nu aan als gratis upgrade aan mensen die Windows 7 of 8.1 draaien. De 8.1-versie is zelf weer een gratis update voor Windows 8. De uiteindelijke Windows 10-installatie bindt zich echter aan de specifieke hardware. Ook als de beginsituatie een zogeheten ‘Full Packaged Product’ is. Microsoft Nederland heeft dit gisteren tegenover PCM bevestigd op de eerste Windows 10 Check-In, te Rotterdam.

Na de upgrade naar Windows 10 heeft de gebruiker dan een installatie die vergelijkbaar is met een zogeheten OEM-installatie. Dit geldt voor zowel de Home als de Professional uitvoeringen van Windows 7 en 8. De uiteindelijke Windows 10-installatie is niet over te hevelen naar een andere, eventueel nieuwe pc. Het recht daarop van de klant is echter niet vervallen, zegt technology specialist David Stoeckel van Microsoft.

Hoe toch overhevelen

Hij legt uit dat het recht van overheveling van de installatie (na deactivering op de ‘vorige’ pc) nog altijd geldt. Alleen dan voor de oorspronkelijke retail-licentie van Windows 7 of 8. Upgraders die na de overstap op Windows 10 hun besturingssysteem op een andere pc willen zetten, moeten dan enkele stappen doorlopen. Eerst moet de huidige installatie worden gedeactiveerd.

Daarna moet op de nieuwe pc eerst de oudere Windows-versie (7 of 8) worden geïnstalleerd. Vervolgens moet daar bovenop een Windows 10-upgrade worden uitgevoerd. Dat is dan een verse installatie die weer gebonden is aan die specifieke hardware. Hierbij speelt de termijn van een jaar waarin Microsoft zijn nieuwste besturingssysteem als gratis upgrade aanbiedt. Na het verlopen van die aanbieding moeten alle gebruikers betalen als ze dan nog een upgrade willen uitvoeren. Reeds actieve installaties van Windows 10 die in het aanbiedingsjaar gratis zijn geüpgrade blijven gewoon kostenloos draaien en blijven ook gratis updates krijgen.

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: licentie, Upgrade, Retail, boxed

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI