Windows 10: 'Project Spartan'-browser heet 'Edge' en krijgt Firefox/Chrome-extensies

De 'Project Spartan'-browser heet voortaan 'Edge'. Microsoft presenteerde de opvolger van Internet Explorer tijdens de Microsoft Build-conferentie, waar het bedrijf meer informatie gaf over de standaard-browser van Windows 10.
Een belangrijke nieuwe toevoeging is dat Firefox- en Chrome-plugins makkelijk kunnen worden gebruikt in de nieuwe browser. Die extensies zijn te porten naar Edge, wat ontwikkelaars 'met minimale moeite' moeten doen.

Makkelijker ontwikkelen

Dat ligt in lijn met hoe toegankelijk Microsoft zijn software wil maken voor ontwikkelaars. Zo werd het ook al mogelijk om Android- en iOS-apps op Windows 10 te draaien.

Plugins

De ondersteuning voor plugins is de grootste verandering die Microsoft aan de browser toevoegt. Andere functies, zoals integratie van assistent Cortana of de mogelijkheid om aantekeningen op een pagina te maken, zaten al in een experimentele build van de browser. We bekeken die browser vorige maand al.

Groot gemis

Het ontbreken van plugins was één van de grootste gemissen van Internet Explorer, en een belangrijke reden waarom veel gebruikers die browser links lieten liggen. Microsoft begrijpt echter goed dat een extra ecosysteem voor apps lastig te onderhouden is. Het porten van bestaande Firefox- en Chrome-extensies geeft Edge daarom een aangename voorsprong bij de lancering.

Opvolger

'Edge' is de officiële naam van Project Spartan, de experimentele browser die Microsoft al in Technical Previews van Windows 10 liet zien. Het bedrijf liet tijdens de aankondiging van het besturingssysteem al weten dat het met een nieuwe browser zou komen, die de opvolger moet worden van het verouderde Internet Explorer. Het bedrijf zei echter ook altijd dat Project Spartan alleen een codenaam was, en niet de definitieve naam van de browser.

Standaardbrowser

Edge wordt de primaire browser van Windows 10. Internet Explorer zal nog wel beschikbaar blijven in het nieuwe besturingssysteem, maar alleen om verouderde websites te ondersteunen. Het hele framework van Edge wordt anders, zodat het voor ontwikkelaars mogelijk moet worden krachtigere webpagina's en web-apps te bouwen.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: project spartan, microsoft build