Windows 10 op ARM en de Always Connected-pc

Always Connected-pc

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op de volgende pagina

Hoewel emulatie altijd ten koste gaat van enige performance, zal dit verschil bij Windows-op-ARM volgens Microsoft minimaal zijn. Het heeft een aantal slimme trucs bedacht om de prestaties te bevorderen. Zo worden de x86-instructies van een Win32-applicatie door de Dynamic Binary Translator omgezet in ARM64-code zodra het programma de eerste keer wordt gestart. De vertaalde code wordt vervolgens opgeslagen voor later gebruik.

Het omzetten van code, het meest tijdrovende onderdeel van de emulatie, gebeurt dus maar eenmalig. Deze ‘Just-in-Time transcoding’ van blokken code is sneller dan eerst een hele applicatie omzetten. Bovendien kan elk deel code dat is omgezet direct worden gebruikt. Uiteindelijk kan een programma ondanks de emulatie tot 99 procent sneller zijn dan wanneer het volledig native draait. Een andere slimme truc is dat de systeembibliotheken van Windows-op-ARM64 behalve een ARM-interface óók een x86-interface hebben.

Roept een Win32-programma een systeembibliotheek aan, dan gebeurt dat dus native. Het enige wat geëmuleerd wordt, is de x86-code van de applicatie zelf – de rest is allemaal native ARM64. De enige beperking van de emulator in Windows-op-ARM is dat het uitsluitend 32-bits Windows-applicaties ondersteunt. De reden hiervoor is enerzijds het voor 64bit-code te kleine aantal registers op een ARM-processor (12 waarvan 8 beschikbaar voor opslag van de huidige instructies tegen 16 op een x64-processor), plus het feit dat Microsoft de Windows-on-Windows-emulator hiervoor rigoureus zou moeten herschrijven.

Ook op Intel ondersteunt die immers alleen 32bit-programma’s, en geen 64-bits. Bovendien schat Microsoft in dat de impact gering is; er zijn immers maar weinig Windows-programma’s waarvan alléén een 64bit-versie beschikbaar is.

Always Connected-pc

Windows 10 S

De Windows-versie die met de meeste ARM-apparaten wordt meegeleverd, is Windows 10 S. Dit is de uitgeklede, maar ook energiezuinigere en volgens Microsoft veiligere versie van het besturingssysteem. Windows 10 S heeft bijvoorbeeld geen aparte antivirus nodig; het vertrouwt volledig op Windows Defender. Net als vroeger met RT kunnen met Windows 10 S alleen ‘signed’ apps uit de Windows Store worden geïnstalleerd.

Dankzij de emulator zijn dat er nu dus veel meer, waaronder bijvoorbeeld ook de ‘gewone’ versie van Microsoft Office, die dus boven op de emulator zal draaien. Een beperking van Windows 10 S voor bedrijven is dat het niet kan worden opgenomen in een domein, alleen in een Azure AD. Een voordeel van Windows 10 S op ARM is dat het maar een modus is.

Op het apparaat staat de volledige versie van Windows 10, maar dan de ARM-gecompileerde variant. Deze kan door een upgrade te kopen in de Windows Store zonder herinstallatie worden geüpgraded naar Windows 10 Pro. Daarmee wordt opname in een domein mogelijk, net als beheer van apparaat en gebruikers via policy’s én de installatie van software buiten de Windows Store om. Volgens geruchten zou het in de toekomst ook mogelijk zijn om over te schakelen naar Windows 10 Home.

Always Connected-pc’s

Microsoft richt zich met Windows-op-ARM in eerste instantie op laptops en convertibles. Het bedrijf lift hierbij mee op het door Qualcomm voor de Snapdragon ontwikkelde concept van de Always Connected-pc: lichtgewicht, passief gekoeld en met een prijs van tussen de zes- en zevenhonderd dollar. Tot nu toe zijn er twee van deze Always Connected-pc’s ook daadwerkelijk geïntroduceerd: de Asus NovaGo en de HP Envy x2.

De Asus NovaGo is een convertible 2-in-1-laptop met een full-hd-touchscreen die in Nederland 4 GB ram en 128 GB ssd-flashgeheugen krijgt. De convertible komt in het tweede kwartaal van dit jaar op de markt voor 749 euro. Asus belooft tot 22 uur accuduur bij volle belasting en meer dan 30 dagen ‘connected stand-by’. Een stylus voor peninvoer en als alternatieve muis is optioneel.

Always Connected-pc

De HP Envy x2 lijkt vooral de Snapdragon Surface-tablet die Microsoft zelf had kunnen uitbrengen. Alle hardware zit in het beeldscherm, met daarbij een los toetsenbord dat magnetisch vastklikt en een stylus. De Envy x2 komt met maximaal 8 GB ram en 256 GB pci-e-ssd-opslag. HP belooft een accuduur tot 20 uur bij full-hd-video-gebruik en 30 dagen ‘connected stand-by’. Een prijs heeft HP nog niet bekendgemaakt.

Opvallend is dat HP naast de Snapdragon-versie een nagenoeg identieke Envy x2 met een Intel Core-processor uitbrengt. Volgens Ai Kuan Lim, director new product introductions op het HP-hoofdkantoor in Californië, houdt dit verband met de specifieke gebruiksscenario’s die HP hanteert. “De Snapdragon-versie is vooral interessant voor de ‘Millennium-generatie’ die altijd online wil zijn en ook onderweg veel ‘social entertainment’ consumeert. Die willen behalve een snelle verbinding vooral een extreem lange batterijduur en hebben minder behoefte aan de rekenkracht van de Intel-versie.”

Van zowel de Asus NovaGo als de HP Envy x2 is nog niet bekend wanneer deze in Nederland uitkomen. De eerste release is beperkt tot de Verenigde Staten plus een handvol Europese landen, zoals het Verenigde Koninkrijk en Duitsland.

Conclusie

De overstap naar ARM kan over enkele jaren een belangrijke mijlpaal in het leven van Windows blijken. Daarvoor moet de Qualcomm Snapdragon dan wel echt voldoende rekenkracht bieden voor een ‘volledige Windows-ervaring’, moeten er voldoende interessante en betaalbare Always Connected-pc’s beschikbaar komen én moet Windows ondanks de emulatie en potentiele beperkingen van Windows 10 S voldoen aan wat de gebruiker van een moderne pc verwacht.

Maar de vooruitzichten zijn goed. Behalve Microsoft raakt Windows-op-ARM vooral ook Intel. Hoewel dat bedrijf te groot is om direct om te vallen, is het signaal dat Windows-op-ARM afgeeft niet mis te verstaan.

Geschreven door: Edmond Varwijk op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: windows, laptop, arm, qualcomm