Windows 10 op ARM en de Always Connected-pc

Always Connected-pc

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op de volgende pagina
Microsoft komt met een nieuwe Windows-variant geschikt voor hardware met een ARM-processor. Anders dan eerdere pogingen Windows aan te passen aan de nieuwe tijd biedt deze versie wel ‘de volledige Windows-ervaring’ en kunnen we de programma’s die we dagelijks gebruiken ook blíjven gebruiken. Heeft het de toekomst?

Dat het met Windows Phone niet is gelukt een eigen mobiel platform te creëren voor smartphones en tablets, zit Microsoft nog altijd dwars. Het falen is vooral strategisch van groot belang: het bedrijf heeft immers geen echte positie bij die apparaten waarvan verkoop én gebruik de komende jaren het sterkst zullen groeien. En hoewel het redelijk succesvol is met het aanbieden van diensten op iOS en Android, is het daarbij volledig afhankelijk van de keuzes die Apple en Google maken. Duidelijk geen positie waar je als bedrijf, dat voor een groot deel van zijn inkomsten afhankelijk is van de verkoop van software en diensten, wilt zitten.

Dat Microsoft nog in het product bleef investeren terwijl iedereen al inzag dat Windows Phone faalde (en zelfs een uiteindelijk miljarden dollars verslindende overname van Nokia deed), heeft twee belangrijke redenen: mobiel internet en de ARM-processor. Deze twee innovaties zijn kenmerkend voor alle apparaten die we de komende jaren zullen gebruiken. Nu al hebben we met de smartphone het levende bewijs daarvan in onze broekzak, en zonder gaan we de deur al niet meer uit.

De mobiele toekomst van Windows zat dan ook niet in de telefoon, zo wist Microsoft toen al, maar in het gewone Windows-besturingssysteem zoals wij dat kennen en gebruiken op de pc. En dat is het mobiele systeem geworden dat Microsoft nu samen met een aantal partners klaarmaakt voor release. Een Windows-variant die draait op een ARM-apparaat en de voordelen die dat biedt, direct vertaald naar de functionaliteit die de eindgebruiker anno nu verwacht.

Nieuwe eisen, nieuwe hardware

Om met Windows eenzelfde ervaring te bieden als we van onze smartphone kennen, moest Microsoft een aantal belangrijke veranderingen doorvoeren in het besturingssysteem. De belangrijkste hiervan is afscheid nemen van Intel. Hoewel Intel-processors de laatste jaren flink energiezuiniger en meer allround zijn geworden, loopt ARM als het gaat om altijd-online, accuduur en integratie duidelijk voorop. Niet voor niets kom je ARM-processors tegen in bijna elke mobiele telefoon.

ARM verkoopt geen kant-en-klare processors, maar een referentie processorarchitectuur waar chipfabrikanten een licentie op kunnen nemen. En die ARM-architectuur is de laatste jaren steeds beter geworden, waardoor die nu niet alleen het prestatieniveau van de Intel-processors benadert, maar dat ook nog eens doet met behoud van de eigen voordelen. De nieuwste ARM-processors zijn weliswaar niet zo snel als de beste Intel-processors, maar die extra rekenkracht van een Intel-processor wordt in de praktijk maar weinig gebruikt.

Windows op Snapdragon

Microsoft heeft in het geval van Windows op ARM gekozen voor de Qualcomm Snapdragon 835. Dat is een 64bit-processor gebaseerd op de ARM Cortex-A7 techniek – dezelfde processor zit in de Samsung Galaxy S8, de Sony Xperia XZ Premium en de OnePlus 5, maar hij biedt voldoende rekenkracht om ook een ARM-versie van Windows te hosten.

De Qualcomm Snapdragon 835 is een octacore-processor. De acht Kryo 280-kernen hebben een maximale klokfrequentie van 2,45 GHz, maar kunnen de eigen klokfrequentie afstemmen op de taak die de core uitvoert.

Always Connected-pc

De Snapdragon is bovendien meer dan alleen een processor of een System-on-a-Chip (SoC). Zo bevat de Snapdragon standaard een geïntegreerd LTE x16-modem voor 4G- en 5G-connectiviteit. Voor wifi is er ondersteuning voor de in potentie zeer snelle maar uitermate weinig gebruikte 801.11ad WiGig-techniek, en daarom is de ondersteuning voor 2x2 802.11ac-mu-mimo belangrijker.

De maximale theoretische snelheid voor apparaten voorzien van een Snapdragon 835 ligt hiermee bij 1 Gbit/s down- en 150 Mbit/s upload. Dergelijke snelheden zullen in de echte wereld niet worden gehaald, maar 400 tot 500 Mbit/s moet mogelijk zijn, wat ruim voldoende is voor zelfs de meest veeleisende applicaties van dit moment.

Een ander belangrijk onderdeel is de Adreno 540 grafische processor, die zowel DirectX versie 11.2 als Direct3D versie 12 ondersteunt. De prestaties van de processor behoren tot de top voor gebruik in mobiele apparaten, het streamen van films en zelfs het spelen van games. Daarnaast is er een Qualcomm Spectra 180-beeldprocessor (32 megapixel), die camerabeelden verwerkt met autofocus en levensechte kleuren. Tot slot zorgt Qualcomm Security Suite voor allerhande vormen van authenticatie, zowel via vingerafdruk, stem-, iris- en gezichtsherkenning.

Windows-op-ARM

De Snapdragon 835-processor biedt een aantal belangrijke voordelen die een Intel-processor niet biedt en waar Microsoft met Windows op ARM graag gebruik van maakt. De belangrijkste hiervan is zonder meer de geïntegreerde chip voor mobiel internet. De 4G/5G-connectiviteit maakt dat een Windows-op-ARM-apparaat altijd verbonden is met het internet. Je kunt dus altijd berichten ontvangen en al je gegevens zijn up-to-date zodra je het apparaat inschakelt.

Vergelijk dat eens met zelfs de duurste Microsoft Surface Pro tablet-pc’s, die nagenoeg allemaal enkel wifi bieden. Een Windows-op-ARM-systeem zal bovendien net als een smartphone ook berichten ontvangen wanneer het apparaat op stand-by staat. Eenmaal uit stand-by is Windows-op-ARM bovendien direct gebruiksklaar – opnieuw net als een smartphone. Voeg hier een beloofde accuduur van meer dan twintig uur actief gebruik aan toe en de voordelen van Windows-op-ARM zijn duidelijk.

Verwacht wordt dat Windows-op-ARM-apparaten ook e-sim ondersteunen, een techniek die Nederlandse providers op het punt staan te omarmen. Bij e-sim is een apparaat af-fabriek voorzien van een kleine chip die als virtuele simkaart wordt gebruikt en door elke provider aan zijn mobiele netwerk kan worden gekoppeld. Het verlost de gebruiker van het gehannes met de kleine sim-kaarten, maar is voor de providers vooral interessant vanwege de mogelijkheid instant databundels te verkopen, bijvoorbeeld vanuit de Windows Store.

Lesje geleerd

Om Windows 10 op ARM te gebruiken, heeft Microsoft Windows opnieuw gecompileerd voor ARM64. Alle Windows system-calls worden dus native uitgevoerd, evenals alle drivers en de met het besturingssysteem meegeleverde software. Een belangrijk verschil is hoe de ARM-versie van Windows 10 omgaat met applicaties.

Bij Windows RT was het alleen mogelijk programma’s te installeren die speciaal gecompileerd waren voor ARM met behulp van de WinRT-api’s. Hierdoor was er uiteindelijk maar heel weinig software beschikbaar voor Windows RT. Om te voorkomen dat dit bij Windows 10 op ARM opnieuw gebeurt, heeft Microsoft voor een andere benadering gekozen. Windows 10 op ARM ondersteunt uiteraard software die speciaal voor ARM wordt geschreven, maar óók alle Windows-software die we nu al op Intel en AMD gebruiken.

Always Connected-pc

Dat is mogelijk doordat er in Windows-op-ARM een emulator zit die de x86-programma’s een x86-systeem voortovert, zonder dat de gebruiker daar ook maar iets van merkt of voor hoeft te doen. Dat klinkt misschien als ‘vragen om problemen’, maar emulatie is een heel gangbare techniek waar Microsoft bovendien veel ervaring mee heeft. De compatibiliteitsmodus die al sinds XP in Windows zit, is ook een emulator en zodra je een 32bit-programma op een 64bit-versie van Windows gebruikt, is er eveneens een emulator actief.

Geschreven door: Edmond Varwijk op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: windows, laptop, arm, qualcomm