Windows 10 officieel aangekondigd

De nieuwe Windows gaat Windows 10 heten. Microsoft presenteerde dinsdagavond het nieuwe besturingssysteem, dat onder andere beter gaat integreren met mobiele apparaten, en waarbij het oude startmenu weer terugkeert.

De naamsverandering is misschien wel de grootste verrassing van de presentatie, want tot nu toe dacht iedereen dat de nieuwe update Windows 9 zou gaan heten. Microsoft vindt het echter "tijd voor de nieuwe Windows", en daar hoort de naam 9 niet bij. Die zou suggereren dat er maar weinig veranderd is, maar Windows 10 wordt zo radicaal anders dan zijn voorganger dat een compleet nieuwe naam gepast is.

Startmenu terug

In ieder geval komt het oude startmenu weer terug in Windows 10, iets waar veel gebruikers sinds de release van Windows 8 al om schreeuwen. Het startmenu werd al eerder toegevoegd in een update voor Windows 8, namelijk in 8.2, maar nu komt het vertrouwde beginscherm weer helemaal terug in het besturingssysteem. Wel zijn daar enkele verbeteringen aan toegevoegd. Zo zijn er enkele grote tegels te zien waar informatie over het profiel van de gebruiker te zien is, of kunnen snelkoppelingen worden aangemaakt zoals naar Skype. Naast de widgets komt het startmenu ook met een verbeterde zoekfunctie. Daarbij kun je direct beginnen te typen om te zoeken naar apps en bestanden, maar ook naar content op het internet.

Eén app-winkel voor hele platform

Met Windows 10 gaat Microsoft volledig cross-platform werken. Dat betekent dat het besturingssysteem niet alleen geschikt wordt voor desktops, maar vooral ook voor smartphones en tablets. Omdat het hele besturingssysteem zo samenkomt, komt er ook één app-winkel voor het hele platform, waar applicaties kunnen worden gedownload voor zoals de pc als Windows-telefoons.

Toekomstige apparaten

Daarnaast zou Windows 10 ook geschikt zijn voor 'alle andere soorten apparaten'. Het is niet meteen duidelijk welke daarmee bedoeld worden, maar het is mogelijk een hint naar Windows-televisies, waarover al jaren geruchten gaan. In ieder geval heeft Microsoft Windows 10 klaargemaakt voor het Internet of Things, en is het klaar voor de toekomst.

'Task view'

Het nieuwe besturingssysteem krijgt een geheten 'task view', een knop waarmee in één keer alle apps worden opgeroepen die een gebruiker heeft lopen. Dat werkt ook met meerdere beeldschermen naast elkaar, zodat gebruikers makkelijk kunnen switchen. Ook kunnen op die manier apps naast elkaar draaien, in een kleinere modus. Zo wordt multitasken makkelijk, volgens Microsoft.

Verschil tussen mobiel en desktop

Een andere grote verandering is hoe Windows 10 het onderscheid maakt tussen desktop en mobiel. Wanneer je een pc of laptop gebruikt, krijg je de klassieke bureaubladachtergrondomgeving te zien, maar op mobiele apparaten (en met name op tablets) domineert de tegelomgeving. Die wordt geactiveerd op het moment dat de gebruiker het scherm aanraakt, zodat het apparaat weet dat het om een touch-omgeving gaat.

Het multitasken wordt vooral belangrijk op tablets, waarbij het tot nu toe alleen mogelijk was applicaties in full screen te draaien. Daarmee was multitasken erg vervelend, wat op veel klachten van gebruikers kwam te staan.

Windows 10 komt pas "eind 2015" beschikbaar voor consumenten, zegt Microsoft. Dat is een stuk later dan aanvankelijk werd gedacht, want tot nu toe werd vooral aangenomen dat de volgende Windows al begin volgend jaar op de markt zou komen. Een precieze release date is niet bekend, wel kunnen ontwikkelaars al aan de gang met het besturingssysteem. Microsoft waarschuwt dat dat echter alleen is weggelegd voor mensen die echt weten waar ze mee bezig zijn, en dat het niet om een publieke beta gaat.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten