abonneren

Windows 10: Microsoft geeft indrukwekkende tech-demo Hololens

Microsoft heeft iets meer informatie gegeven over zijn Hololens. Het bedrijf toonde een nieuwe demo tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie Build. De bril draait straks net als andere apparaten op Windows 10, wat het voor ontwikkelaars aantrekkelijk maakt er apps voor te ontwerpen.
De bril kan driedimensionale beelden tonen in de ruimte waar de gebruiker staat. Dat maakt de bril niet alleen aantrekkelijk om mee te gamen, maar ook om bijvoorbeeld in industrie├źn te gebruiken.

Windows besturen

De Hololens kan ook gebruikt worden om applicaties in Windows te bedienen. Via handgebaren kan de gebruiker bijvoorbeeld het startmenu van Windows openen. Tijdens de presentatie werd ook getoond hoe een gebruiker Skype opent, en aan een muur ophangt als soort schilderij. Zulke beelden worden geprojecteerd over de 'echte wereld', waardoor de Hololens eerder een augmented dan een virtual reality-bril is.3D

Het gaat om beelden die driedimensionaal zijn, en ook om de gebruiker heen kunnen bewegen. In een demo toonde Microsoft bijvoorbeeld een hond die om de gebruiker heen loopt. Er zijn echter ook praktische toepassingen te bedenken. Zo toonde het bedrijf ook een skelet van een mens, waardoor medische studenten bijvoorbeeld makkelijker kunnen leren over het menselijk lichaam.

Praktische industrietoepassingen

Microsoft wil de bril ook veel in het bedrijfleven toepassen. Het bedrijf werkt daarom samen met bijvoorbeeld het Jet Propulsion Lab van NASA, dat de bril in theorie kan gebruiken om robots te besturen of simulaties van ruimtereizen te volgen.

Windows 10

De Hololens draait net als de rest van Microsofts hardware op Windows 10. Dat moet het voor ontwikkelaars makkelijker maken om applicaties te ontwerpen.

Het is helaas nog steeds niet bekend wanneer de Hololens definitief wordt uitgebracht. Microsoft zegt alleen dat het "rond dezelfde tijd als Windows 10" uitkomt. Dat zou rond eind juli moeten zijn.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: microsoft build