Windows 10: Microsoft brengt Windows 10 IoT Core voor Raspberry Pi 2 uit

Windows is nu ook op de Raspberry Pi te gebruiken. Microsoft heeft een IoT-applicatie van het besturingssysteem als download aangeboden, al kun je daar op dit moment nog niet veel mee. Het gaat nog om een preview.
Het gaat om een vroege build van Windows 10 IoT Core, die alleen nog voor ontwikkelaars bedoeld is. Microsoft presenteerde het besturingssysteem gisteren tijdens Microsoft Build, een conferentie voor ontwikkelaars.

MinnowBoard

De build is beschikbaar voor de Raspberry Pi 2, maar ook voor de MinnowBoard Max, een mini-pc'tje van Intel. Voor de Arduino is nog geen build beschikbaar, maar Microsoft werkt daar wel aan met de makers van die mini-computer. Er komt later dit jaar een speciale Arduino-build waar Lumia-telefoons aan kunnen worden gekoppeld.

Domotica

Windows 10 IoT Core is bedoeld voor domotica-projecten. Ontwikkelaars kunnen het gebruiken om meerdere slimme apparaten op één netwerk op elkaar aan te sluiten. Windows draait dus niet als volwaardig besturingssysteem op de Pi.

Gebruikers moeten inloggen op de Pi vanaf een ander apparaat, zodat ze het via Windows PowerShell kunnen beheren. Het gaat dus niet om een mini-versie van het besturingssysteem.

Ruwe randjes

Microsoft waarschuwt ontwikkelaars dat het nog om een erg vroege preview van het systeem gaat. Er zitten dan ook nog een hoop 'ruwe randjes' aan en niet alles zal nog werken. Het bedrijf wil ontwikkelaars echter de kans geven er vast mee aan de slag te gaan zodat er tijdens de definitieve release al apps beschikbaar zijn. Windows 10 IoT Core moet tegelijk met de 'gewone' Windows 10 uitkomen - dat zou eind juli zijn, volgens de laatste geruchten.

Downloaden

Als je Windows 10 op de Raspberry Pi al wil downloaden en installeren, kun je terecht op deze pagina. Je moet je daarvoor wel aanmelden bij het IoT Ontwikkelaarsprogramma.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: domotica, windows 10 iot core, microsoft build, windows 10 iot