abonneren

Windows 10 krijgt ingebouwde ondersteuning voor stylus

Windows 10 krijgt een ingebouwde functionaliteit om met een stylus te werken. Met 'Windows Ink' kunnen ontwikkelaars stylusbesturing inbouwen in een app. Programma's als Office krijgen dat direct tijdens een grote update, maar de besturing zou ook werken in bijvoorbeeld Facebook.

Dat zegt Microsoft tijdens ontwikkelaarsconferentie Build. Het bedrijf maakt daarvoor een speciaal ecosysteem binnen Universal Windows Apps, het platform waarin ontwikkelaars apps voor Windows 10 kunnen bouwen.
 

Post-its

De Windows Store krijgt onder andere een eigen sectie voor apps die werken met een stylus. Ook komt er in een speciale feature in Windows 10 waarmee je direct vanuit het notificatiecentrum een snelle aantekening kan maken, net als een post-it.
 

Surface

De Surface-tablets van Microsoft werken nu al met een stylus, maar daarmee kun je op dit moment alleen nog gewone bewegingen gebaren simuleren, of schrijven binnen speciale apps zoals OneNote. Met de nieuwe feature kan iedere ontwikkelaar een eigen soort besturing inbouwen in zijn programma.
 

Office

Als voorbeeld laat Microsoft zijn eigen Office zien. Daarin wordt het straks mogelijk om een paragraaf door te kruisen, zodat het automatisch wordt verwijderd. Ook wordt het mogelijk om woorden bijvoorbeeld om te ruilen met een speciaal gebaar. Straks kunnen ook externe ontwikkelaars zo'n features toevoegen, zoals je speciale gebaren in de Facebook-app kunt gebruiken.

De upgrade met stylusbesturing komt deze zomer uit. Dan brengt Microsoft een grote update uit voor Windows 10 waarin een flink aantal andere nieuwe features zitten.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: Stylus, build 2016