Windows 10 geeft 30 dagen bedenktijd

Windows 10 valt 30 dagen uit te proberen, waarna upgraders hun pc weer terug kunnen brengen naar de Windows-versie die er eerst op draaide. De Windows 10-upgrade heeft namelijk een rollback-optie.

PC-gebruikers die de gratis upgrade naar Windows 10 uitvoeren, kunnen nog terugkeren naar de vorige versie van het besturingssysteem dat voor de upgrade was geïnstalleerd. Natuurlijk valt er met specifieke software ook een systeemimage te maken vóór de upgrade, maar lang niet alle gebruikers weten of doen dit. Windows 10 biedt die mogelijkheid van zichzelf, maar wel met een tijdslimiet van 30 dagen.

Voor de vorm

Een PR-functionaris van Microsoft Nederland vertelt: “We noemen het alleen geen rollback. Je hebt één maand de tijd om terug te gaan naar je vorige besturingssysteem.” Het nieuwe besturingssysteem valt dus eerst even uit te proberen. “Echter willen we daar natuurlijk wel bij genoteerd hebben dat we geloven dat daar geen reden toe is, als gebruikers eenmaal het gebruiksgemak van Windows 10 hebben ervaren met alle verbeteringen die het brengt in vergelijking met de vorige versies.”

Vóór de release van Windows 10 waren er al berichten over deze functie op basis van uitgelekte informatie. Microsoft bevestigt de proefperiode van 30 dagen nu aan PCM. Bij de upgrade naar Windows 10 wordt de licentie van de voorgaande Windows-versie geconverteerd naar het nieuwe besturingssysteem. Hierdoor is het ook mogelijk om na een upgrade, waarbij de licentiesleutel dus is omgezet, nog een geheel verse installatie (clean install) van Windows 10 uit te voeren zonder dat daarbij de sleutel van Windows 7 of 8(.1) nodig is.

Naast systeemherstel

Behalve deze aanvankelijke terugkeermogelijkheid naar de vorige Windows-versie, heeft Windows 10 ook de reguliere mogelijkheden van systeemherstel ingebouwd. Daarbij kan het besturingssysteem terug gaan naar een eerdere staat, bijvoorbeeld vóór de installatie van updates. Dit kan handig zijn indien er - ondanks keuring door Microsoft - toch niet goed werkende updates automatisch zijn geïnstalleerd.

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: upgrade, rollback, proefperiode