abonneren

Windows 10 daalt af naar Chromebooks

De goedkope Google-laptops met Chrome OS krijgen serieuze concurrentie van Windows 10. Acer brengt goedkope Cloudbooks met het nieuwe Microsoft-besturingssysteem.

De Taiwanese pc-producent, die zelf ook Chromebooks maakt, komt met twee nieuwe instaplaptops die Windows 10 draaien. Deze zogeheten Cloudbooks vallen onder de Aspire One-productreeks en zijn lichte, goedkope laptops voor internetgebruik. “De Aspire One Cloudbook-serie is het perfecte antwoord voor mensen die een online-georiënteerde en draagbare notebook willen met een volledige Windows-ervaring”, stelt president Jerry Kao van Acers notebookdivisie in een persverklaring.

Chromebook inside

De debuterende Cloudbooks zijn een 11 inch model (van 1,5 kilo) en een 14 inch exemplaar (van 1,6 kilo), beide zijn slechts 17,9 mm dun en hebben geen koelventilator. De gebruikte processor is een 1,6 GHz variant uit Intels Celeron-reeks en het systeemgeheugen is 2 gigabyte (GB) groot. Qua opslag heeft de kleine Cloudbook naar keuze 16 of 32 GB aan boord, terwijl het grotere model 32 of 64 GB heeft.

Tot slot zit ook het beeldscherm op het niveau van de meeste Chromebooks: de Cloudbooks moeten het doen met een resolutie van 1366 bij 768 pixels. Acer brengt het kleinere model deze maand nog uit in de Verenigde Staten en biedt beide vanaf september verkrijgbaar in de VS, Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De lichte laptops met Windows 10 zijn dan te koop voor respectievelijk 169 dollar en 199 dollar (wat dan exclusief BTW is). De (netto) europrijzen blijken wat hoger te liggen: respectievelijk 269 en 299 euro.

Netbooks 3.0

Microsoft versterkt het aanbod met 100 GB tot maximaal 1 terabyte (TB) aan opslagruimte in zijn OneDrive-cloud. Daarnaast komen de Cloudbooks met een jaarabonnement op clouddienst Office 365 Personal, wat ook een licentie op de bekende Office-software omvat. Ondertussen hebben andere fabrikanten ook al dergelijke netbooks uitgebracht en aangekondigd. Zo heeft HP zijn serie Stream-pc’s - in laptopuitvoering én als minidesktop - die ook bedoeld zijn als internetcomputer.

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Notebooks

Tags: Cloud, Netbook