abonneren

Windows 10 als Technical Preview voor Lumia's uitgebracht

Windows 10 is als Technical Preview uitgebracht voor mobiele telefoons. Het nieuwe mobiele besturingssysteem is echter op slechts een handjevol modellen te proberen.
Bezitters van een Lumia 630, 635, 636, 638, 730 of 830 kunnen de update downloaden via de speciale Windows Insider-app, waar je met een Insider-account kunt inloggen om het huidige Windows 8.1 te upgraden.

Nieuw uiterlijk

Het besturingssysteem voor mobiele apparaten biedt niet heel veel nieuwe functies, maar krijgt wel een verfrissend nieuw uiterlijk - met onder andere de mogelijkheid om je eigen fotogallerij als achtergrond te nemen.

Notificaties synchroniseren

Een van de grootste, en meest welkome veranderingen is dat je notificaties nu synchroniseren tussen je telefoon en je computer. Die zijn dan in het meldingencentrum op je desktop te lezen - mits je daar de Technical Preview hebt geinstalleerd.

Ook is Skype beter geïntegreerd in het systeem - dat is nu de app waar je chats en sms'jes bij elkaar komen.

Nog steeds geen Nederlandse Cortana

Cortana, de slimme zoekassistent van Windows, is ook geïntegreerd in het systeem. Zo kun je snel zoeken naar informatie (wel via Bing) en bijvoorbeeld agenda-afspraken maken. Grote nadeel is wel dat Cortana nog steeds alleen in het Engels beschikbaar is. Er is nog steeds weinig zicht op een Nederlandse variant.

Nog lang niet af

Het gaat nog steeds om een Technical Preview, wat betekent dat het besturingssysteem verre van klaar is. Je kunt dus nog een hoop bugs en crashes verwachten, en lang niet alle functies zijn beschikbaar. Pas dus op als je het wilt proberen. Van de andere kant, met dat beperkte aantal telefoons dat de update nu krijgt lijkt het niet waarschijnlijk dat veel mensen dat doen.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: windows 10 technical preview, Lumia