abonneren

Wikileaks voorgedragen voor Nobelprijs voor de vrede

De Noorse parlementariƫr Snorre Valen heeft Wikileaks voorgedragen aan de Noorse Nobel-commissie. Hoewel de commissie zelf zijn nominaties geheim houdt, mogen leden met nominatierechten hun voorkeur wel bekend maken.
Volgens Valen heeft hij Wikileaks voorgedragen omdat het openbaar maken van geheime documenten ertoe leidt dat overheden verantwoordelijk gehoudne kunnen worden voor hun handelen.

 

Volgens Valen is het belangrijk dat er een debat ontstaat over vrijheid van meningsuiting en de waarheid, twee kernwaarden die tijdens een oorlog al snel sneuvelen. Wikileaks wil dat overheden verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor hun daden, wat op termijn tot vrede zal leiden. Wikileaks zou zich inzetten voor mensenrechten, democratie en vrijheids van meningsuiting en is daarmee niet veel anders dan de winnaar van vorig jaar, de Chinese dissident Liu Xiaobo. Wikileaks zou zelfs een aandeel gehad hebben in het ten val brengen van het Tunesische regime.

 

De Nobel-commissie krijgt overigens meer dan 200 nominaties, dus de nominatie van Wikileaks zegt weinig over de kansen dat deze organisatie ook daadwerkelijk gaat winnen. Volgens Nobel-expert Kristian Harpsviken maakt Wikileaks weinig kans, omdat de organisatie teveel kritiek te verduren heeft gehad en niet erg zorgvuldig is omgesprongen met persoonsgegevens in de gelekte documenten.

 

De Nobelprijs voor de vrede wordt in oktober uitgereikt.

 

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord