Wie is de grootste privacyschender van het jaar?

Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom organiseert ieder jaar de Big Brother Awards. Een awarduitreiking waarbij de grootste privacyschender van het jaar wordt uitgeroepen.

Zoals ieder jaar kan iedereen stemmen voor de publieksprijs van de Big Brother Awards, die vorig jaar nog in de wacht werd gesleept door minister Plasterk (Binnenlandse Zaken), voor het indienen van een afluisterwet die voor geheime diensten geen grenzen kent en zijn inzet voor voorspelbare surveillance, waarbij via big data mensen gevolgd worden. Hierbij wordt niet gekeken naar wie strafbaar gedrag vertoont om als verdacht te worden aangemerkt, maar wie afwijkend gedrag vertoont.

Vandaag heeft Bits of Freedom de drie genomineerden voor de publieksprijs bekendgemaakt:

WhatsApp

In 2014 werd de chatdienst door Facebook gekocht en velen zagen de bui al hangen, ondanks dat de toenmalige WhatsApp-eigenaar Jan Koum nog beloofde dat de data van de chatdienst niet gebruikt gaat worden voor het sociale netwerk. Dit najaar kwam aan die belofte een einde en opent Facebook de data-sluisdeuren van WhatsApp naar het sociale netwerk, om zo nog meer over je te weten te komen.

Rob Bertholee (AIVD)

Natuurlijk moet iedereen het recht hebben om een ander iets in vertrouwen te vertellen, of dat nou digitaal is of niet. Om dat te kunnen garanderen hebben steeds meer chat-apps end-to-end versleuteling ingebouwd, die zelfs niet door de bedrijven zelf uitgelezen kan worden. Dat is tegen het zere been van geheime diensten zoals de AIVD. In een interview in de Volkskrant gaf het hoofd van de AIVD aan dat het maar eens afgelopen moet zijn met die onbreekbare versleuteling. In het kader van terrorismebestrijding zou de veiligheid voor alle gebruikers van chat-apps maar afgebroken moeten worden voor een achterdeurtje voor de AIVD. Met bangmakerij-argumenten als ‘hoeveel veiligheid is privacy eigenlijk waard?’ neemt Bertholee een standpunt in dat veiligheid sowieso ten koste moet gaan van ieders’ privacy.

Edith Schippers

Niet alle genomineerden komen uit de tech-hoek. Ook Edith Schippers (minister van Volksgezondheid) heeft een nominatie verdiend. Schippers’ beleid laat het medisch beroepsgeheim afbrokkelen, door zorgverzekeraars inzagemogelijkheid te bieden in medisch dossiers.

Stemmen is mogelijk tot 13 november. Op de avond van 14 november worden de awards uitgereikt in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Bron: Big Brother Award

Geschreven door: Jorispeterse op

Category: Nieuws, Security

Tags: facebook, whatsapp, aivd, bits of freedom, big brother awards