WhatsApp voegt volledige eind-tot-eind-encryptie uit over chatdienst

WhatsApp voegt eind-tot-eind-encryptie toe aan alle berichten die je via de chat-app verstuurt. Daardoor kan zelfs de dienst zelf niet meer lezen wat je verstuurt. De versleuteling wordt langzaamaan uitgerold onder gebruikers, voorlopig alleen nog voor Android-toestellen.

TextSecure

WhatsApp gaat daarvoor de samenwerking aan met een bedrijf genaamd Open Whisper Systems. Dat heeft een protocol genaamd TextSecure, dat nu door WhatsApp is geïmplementeerd.

Eind-tot-eind

Daarmee wordt een bericht via WhatsApp versleuteld over van de verzender tot de ontvanger, en niet tussen alleen de verzender en de server van WhatsApp. De sleutel blijft op het apparaat van de gebruikers staan.

Angst voor Facebook

Daarmee neemt WhatsApp een hoop scepcis weg over de dienst. Gebruikers waren een half jaar geleden nog bang dat Facebook al je berichten zou lezen om op basis daarvan advertenties te serveren, maar die mogelijkheid lijkt met de versleuteling definitief van de baan.

WhatsApp is inmiddels al begonnen met het uitrollen van de encryptie, maar dan alleen onder Android-gebruikers. iOS en Windows Phone volgen snel. Ook werkt de encryptie voorlopig alleen voor individuele gesprekken, niet in groepsgesprekken, en zijn afbeeldingen ook nog niet versleuteld. Dat komt volgens WhatsApp echter snel.

Metadata

Wel is het nog onduidelijk hoe het zit met bijvoorbeeld meta-data (zoals wie je whatsappt en wanneer), en ook is het niet duidelijk of WhatsApp of Facebook nog toegang hebben tot je adresboek.

Weglopen

Toen WhatsApp in februari werd overgenomen door Facebook, dreigden veel gebruikers over te stappen naar 'veilge' alternatieven zoals Telegram. Een grote exodus bleef echter uit en inmiddels heeft WhatsApp wereldwijd meer dan 500 miljoen gebruikers.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: versleuteling, encryptie