abonneren

'WhatsApp en Snapchat verbieden vanwege terrorisme'

Er moet een verbod komen op chatdiensten als WhatsApp en Snapchat, omdat die versleutelde berichten versturen. Althans, dat wil de Britse premier David Cameron, want apps waar de overheid geen complete controle over heeft zijn hem een doorn in het oog. Hij doet die uitspraak als reactie op de aanslagen in Parijs.

Dat meldt de Britse krant The Independent.

David Cameron is van mening dat in extreme gevallen niets in de weg mag staan van complete overheidssurveillance. "Willen we echt in een land leven waar burgers op een veilige privé-manier met elkaar kunnen praten? Nee, dat willen we niet!" Cameron duidt daarmee op diensten zoals WhatsApp, Snapchat, iMessage, Telegram en zelfs FaceTime, waarvan de berichten zelfs niet met een gerechtelijk bevel te lezen zijn door inlichtingendiensten.

In contrast met de privacytrend

Na de onthullingen van Edward Snowden is er een steeds grotere focus op privacy. Het NSA-schandaal maakte het belang van data-encryptie zichtbaar en steeds meer services en bedrijven besteden aandacht hieraan. Zo besloot WhatsApp een tijdje geleden al zijn berichten van eind tot eind te versleutelen.

De uitspraak van Cameron staat dan ook haaks op deze trend. Voorlopig hoeven de gebruikers van deze berichtendiensten zich nog geen zorgen te maken; voordat de wet doorgevoerd wordt moet deze eerst door het Lagerhuis (House of Commons) en het Hogerhuis (House of Lords).

Geschreven door: Dave Laaper op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: Verbod, david cameron, versleutelde berichten, data-encryptie

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord