Wetsvoorstel van Hirsch Ballin is internetcensuur

Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft een wetsvoorstel naar verschillinde instanties gestuurd om, naar eigen zeggen, burgers te beschermen tegen misbruik van computergegevens.
Tegenstanders vinden dat het wetsvoorstel echter te ver gaat en het kan uitmonden in internetcensuur.

De officier van justitie mag straks zelfstandig strafbare informatie van het internet laten verwijderen, als het aan demissionair minister Hirsch Ballin ligt. Ook wordt het strafbaar als iemand zonder toestemming openbare gegevens overneemt en zich schuldig maakt aan heling. Om deze computercriminaliteit aan banden te leggen, presenteerde de minister deze week een wetsvoorstel met toelichting ter consultatie aan diverse instanties. Verder wil hij een ruimer verbod op het afluisteren en opnemen van vertrouwelijke gesprekken zonder toestemming.

ICT-deskundigen en informatierecht-advocaten zijn kritisch: dit wetsvoorstel opent de deuren naar internetcensuur. Niels Huijbregts van internetprovider XS4ALL vanmorgen in Spits: `De toetsing is een taak van de controlerende macht, de rechter dus, en niet de uitvoerende macht. Nu krijgt de opspoorder de macht om censuur te laten plegen.' Opmerkelijk is overigens dat opsporingsdiensten van dezelfde overheid het niet erg nauw nemen met de privacyregelgeving als ze telecomklantgegevens opvragen. Dat blijkt uit een analyse van Bits of Freedom van intern onderzoek van het ministerie van Justitie.

Via: Nieuwsbank

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: