Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord
abonneren

Westerse landen gaan belastingontwijkende techbedrijven aanpakken

Er is een actieplan gelekt waaruit blijkt dat Westerse overheden gaan samenspannen tegen de Amerikaanse technologiebedrijven die lucratieve belastingroutes volgen.

Naar verluidt zouden onder andere Apple, Amazon, Google en andere multinationals belastingen ontwijken door geld weg te sluizen naar Europese landen. Westerse overheden zijn daar niet over te spreken en smeden plannen om actie te ondernemen.

Persbureau Reuters zou een ontwerpverslag gezien hebben van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Hierin staat dat de fiscale achterpoortjes voor Amerikaanse bedrijven die geen cent belasting betalen in heel wat Europese landen zo spoedig mogelijk gesloten zullen worden.

De OESO wil ervoor zorgen dat technologiebedrijven hun omzet en winst niet meer naar landen kunnen wegsluizen waar lagere belastingtarieven gelden.

De belastingontwijking van multinationals staat al maanden op de politieke agenda in verschillende lidstaten van de Europese Unie. Voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn heel wat Amerikaanse techgiganten fysiek aanwezig.

Het actieplan van de OESO dateert van 27 mei. Volgens het document moeten belastingwetten aangepast worden om de achterpoorten te kunnen sluiten.

De OESO zal ongetwijfeld verder vergaderen over dit onderwerp op de G20-bijeenkomst later deze maand.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: Geld, techbedrijven, Belasting

Nieuws headlines

donderdag 30 november

donderdag 09 november

Laatste reactie