Western Digital maakt harde schijf groter met helium

Solid state disks zijn op dit moment het nieuwste van het nieuwste op het gebied van dataopslag, maar de volgende stap is alweer in zicht. Western Digital, fabrikant van harde schijven, gaat helium verwerken op de opslagcapaciteit van zijn producten te vergroten.

Om de stof helium te kunnen gebruiken in zijn harde schijven heeft Western Digital een techniek ontwikkeld waarbij de fysieke, gemagnetiseerde schijven in een luchtdicht omhulsel vol met helium worden geplaatst. De stof heeft een lagere dichtheid dan lucht en hierdoor ontstaat er minder wrijving en kunnen harde schijven dus minder snel overhit raken.

Ook kunnen door de nieuwe techniek meerdere schijven in één harddisk worden geplaatst. De capaciteit kan hierdoor boven de oude limiet van vier terabyte komen en Western Digital meent zelfs al schijven van zes terabyte te kunnen maken.

Met de nieuwe uitvinding van Western Digital lijkt de levensduur van de ‘ouderwetse’ harde schijf weer te zijn verlengd. Tegenwoordig kiezen veel consumenten en computerfabrikanten voor een SSD in hun systemen, omdat deze veel sneller data kunnen verplaatsen en ontvangen. SSD’s zijn echter nog een stuk duurder dan harde schijven.

Geschreven door: Kenneth Stamp op

Category: Nieuws, Opslag

Tags: harde schijven, helium, ssd's