Western Digital brengt Red-serie voor NAS

Western Digital heeft een nieuwe serie in zijn harde schijven line-up: de WD Red. Deze schijven zijn speciaal bedoeld voor kleinere nas-systemen met één tot vijf schijven.

Tot voor kort hebben consumenten de keuze gehad uit gewone desktop-schijven of dure enterprise-schijven. Beiden niet echt interessant, omdat desktop-schijven niet echt bedoeld zijn voor nas-systemen (ze werken wel) en enterprise-schijven erg duur zijn. Soms twee keer zo duur als gewone schijven. Dat schrikt natuurlijk af. 

Speciaal voor nas

Western Digital brengt nu de Red-serie uit die bestaat uit 3,5-inch schijven met een capacitet van 1, 2 en 3 TB. De prijzen zijn zonder meer redelijk: 109 dollar voor 1TB, 139 dollar voor 2TB en 189 dollar voor 3TB. Vertaal dat maar gewoon één op één naar euro voor de Nederlandse prijzen. 

Wat is er bijzonder aan de Red-serie. Allereerst natuurlijk duurzaambeid. Een nas staat 24/7 aan. Iets waar desktop-schijven eigenlijk niet voor gemaakt zijn. Het kan goed gaan, maar de kans is natuurlijk aanwezig dat het misloopt. De Red-serie is daar op getest. 

Het tweede punt is energieverbruik. Western Digital noemt een verbruik van 0,6 tot 4,4 wat, wat bijzonder laag is in vergelijking met gewone schijven. Dat drukt het energieverbruik enorm. Zeker bij 5-bay nassen. (Tot wel 30 watt minder!). 

3D Balans

Dan even wat specificaties. De Red-serie beschikt over een sata-3 interface en heeft 64MB cache aan boord. Er zijn drie modellen: 1TB, 2TB en 3TB. Ze zijn vooralsnog alleen in 3,5-inch verkrijgbaar, wat logisch is, gezien het feit dat het nas-schijven zijn. Vermoed wordt dat de draaisnelheid 5900 tpm is. Western Digital noemt ook een nieuw 3D Active Balance Plus-systeem. Deze balance-control technology zou de prestaties en duurzaamheid van de schijven verbeteren. We hebben hier helaas niet meer informatie over. 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Nieuws, Opslag

Tags: harde schijven