Werkstraf voor hacker OV-chipkaart

De 30-jarige Leidenaar die in juni van dit jaar werd opgepakt voor het kopiëren van OV-chipkaarten, hoorde vandaag honderd uur werkstraf en een twee maanden voorwaardelijke celstraf tegen hem eisen. Het is de eerste keer in Nederland dat iemand voor het kopiëren van OV-chipkaarten terechtstaat.
De 30-jarige man uit Leiden kopieerde met behulp van een kaartlezer van € 30, Linux-software en een middagje werk zo'n 20 OV-chipkaarten. De man zou zelf nooit met de vervalste kaarten hebben gereisd, maar collega's aan wie de man de kaarten gaf, zouden dat wel hebben gedaan.

De motieven van de man waren duidelijk: hij wilde aantonen hoe lek de Mifare Classic-beveiliging van de OV-chipkaarten was. De officier van justitie twijfelde echter aan deze motieven, omdat de hacker met zijn bevindingen nooit naar buiten is getreden, of overheidsinstanties op de hoogte heeft gebracht van het hacken van de kaarten.

Volgens de officier van justitie heeft het achterhalen van de hacker - die de oorspronkelijke OV-chipkaart anoniem met contant geld had gekocht - behoorlijk wat voeten in de aarde gehad. Dat er gehackte kaarten werden gebruikt om mee te reizen zou echter wel snel zijn ontdekt.

Naast de werkstraf van honderd uur en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, moet de man ook € 2000 schadevergoeding aan Trans Link Systems - de uitgever van de OV-chipkaart - betalen: precies het bedrag dat de vervoerders zouden zijn misgelopen door de gehackte OV-chipkaarten.

Bron: PC-Active

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: