abonneren

Werkgever verantwoordelijk voor illegale software BYOD-apparaten

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de software die in het bedrijf gebruikt worden. Dus ook voor eventuele illegale software die door werknemers op eigen mobiele apparaten wordt gebruikt. Volgens BSA is een kwart van de werknemers daar niet van op de hoogte.

De BSA (Business Software Alliance) is een organisatie die namens software-producenten het gebruik van illegale software bestrijdt. Nu heeft de BSA onderzoek gedaan naar de ‘Bring Your Own Devices’ (BYOD), de (vaak mobiele) apparaten die steeds meer werknemers ook voor zakelijke doeleinden gebruiken.

BYOD is een trend dat steeds meer werknemers eigen apparatuur gebruiken omdat ze vinden dat de werkgever niet snel genoeg op de technologische ontwikkelingen inspeelt en ze liever een eigen smartphone, notebook of laptop gebruiken. Deze trend wordt steeds populairder bij zowel werkgevers als werknemers. Volgens BSA moeten  bedrijven richtlijnen opstellen om het BOYD-verschijnsel beheersbaar te houden. BSA gaat er in het onderzoek kennelijk vanuit dat de werkgevers wel weten dat ze verantwoordelijk zijn.

Volgens onderzoek van de BSA vindt 37 % van de werknemers de apparatuur van hun werkgever overbodig. Een derde van de ondervraagden wil meer inspraak in de hard-en software die hun werkgevers gebruiken. Zelf kopen heeft de voorkeur, 22 % zou liever een jaarlijks budget krijgen om zelf hard- en software aan te schaffen.

Hoewel veel werknemers (20%) niet weten wat de BYOD-regels zijn in het bedrijf, geeft 70 % wel aan dat ze zelf BYOD niet zouden goedkeuren als ze de baas zouden zijn omdat ze dan de controle zouden verliezen.

Volgens de BSA heef 10 % van de ondervraagden geen moeite met het gebruik van illegale software op apparaten die ze ook op de werkplek gebruiken. Zo zouden ze het zelfs gebruiken voor bijvoorbeeld een zakelijke presentatie. Volgens de BSA vormt het gebruik van illegale software een risico op het gebied van veiligheid, financiën en imago. De BSA adviseert bedrijven dan ook goed te inventariseren welke software voor het werk wordt gebruikt. 

 

Bron: BSA

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: Bsa

Nieuws headlines

Laatste reactie