abonneren

Werken met virtuele bureaubladen in Windows 10

Windows 10 heeft de mogelijkheid om meerdere bureaubladen te gebruiken. Dat is handig voor wanneer je één bureaublad voor je werk wil gebruiken en een ander voor persoonlijke dingen. In dit artikel laten we zien hoe je met verschillende bureaubladen werkt.

In de Technical Previews (de testversies van Windows die Microsoft al sinds oktober uit heeft gebracht) heette de functie nog 'Virtuele bureaubladen', maar in de definitieve versie is dat 'Taakweergave' gaan heten.

Je vindt de functie in je taakbalk, vlak naast het startmenu. Het gaat om dit icoontje:Als je hier op klikt, dan krijg je een overzicht van de programma's die open staan. Zo kun je makkelijk wisselen tussen je programma's.

Dit is overigens hetzelfde menu als je krijgt wanneer je wisselt met 'Windows + tab'. Voor een overzicht van alle snelkoppelingen in Windows 10 kun je ook hier kijken.

In virtuele desktops te gebruiken moet je echter rechtsonder in de hoek kijken. Daar staat een +-knop waarmee je een nieuw bureaublad kunt starten.Zodra je zo'n bureaublad erbij neemt, krijg je een scherm waarop onderin je 2 bureaubladen te zien zijn.

Je kunt telkens wisselen tussen deze bureaubladen door te klikken op het icoontje in de taakbalk.

Je kunt er echter ook de sneltoets Windows + Ctrl + Pijltje links/rechts voor gebruiken..

Zodra je een programma, zoals Firefox, open hebt staan in het ene bureaublad, ga je automatisch naar het andere als je daar in de taakbalk op klikt.

Als je in de wisselmodus zit, kun je een programma ook van het ene naar het andere bureaublad slepen.Je kunt ook aanpassen wat er gebeurt wanneer je Alt + Tab gebruikt. Standaard krijg je dan een overzicht van de tabbladen die je op je huidige bureaublad open hebt staan. Je ook instellen dat je met Alt + Tab álle programma's krijgt te zien.

Je doet dat door naar je 'Instellingen' te gaan en daar te klikken op 'Systeem'. Klik in de lijst links op 'Multitasking'.Onderaan het beeld zie je de optie staan waarbij je kunt instellen wat er met Alt + Tab gebeurt. Als je die optie op 'Alle bureaubladen' zet, kun je makkelijk wisselen tussen alle tabbladen over alle desktops. Je gaat dan heen en weer tussen je verschillende bureaubladen.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: windows 10 review, virtuele bureaubladen