Van Google Cardboard tot Oculus Rift: Wat is de beste VR-bril?

Er zijn inmiddels een flink aantal fabrikanten dat aan de slag is gegaan met virtual reality in headsets, waardoor je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Welke VR-headsets zijn er op dit moment allemaal te koop of in ontwikkeling, en welke wordt de beste? PCM zet het voor je onder elkaar!

Oculus: Rift

De headset waar het allemaal mee begon. De Oculus Rift begon als Kickstarter-project om de oude virtual reality-idealen uit de jaren 80 en 90 opnieuw te laten opleven. Door de software open te gooien voor ontwikkelaars zijn er meer dan genoeg apps die verkrijgbaar zijn voor het apparaat. Bovendien is de Oculus nog steeds de bekendste VR-headset, zodat zelfs nietsvermoedende DWDD-kijkers

. Het bedrijf Oculus werd vorig jaar voor ruim 2 miljard overgenomen door Facebook.

+ Plus: Omdat de software vrij aan te passen is, kunnen veel ontwikkelaars er apps voor bouwen. Bovendien is de Rift erg populair, waardoor er ook meer apps voor worden gemaakt.
- Min: Is nog steeds niet verkrijgbaar voor consumenten.

© PXimport


 

Samsung: Gear VR

De Gear VR is de headset van Samsung, en één van de weinige headsets die nu al voor iedereen te koop is. Samsung heeft voor de productie van de Gear hulp gehad van Oculus, wat ervoor zorgt dat dit een mooi apparaat is dat verdomd goed werkt.

De Gear is uniek in het opzicht dat je je smartphone als scherm gebruikt. Helaas werkt dat voorlopig alleen met smartphones uit de Samsung's Galaxy-lijn.



+ Plus: Je gebruikt je smartphone als input en als scherm, waardoor je alleen maar een app hoeft op te starten.
- Min: Werkt alleen met een beperkt aantal smartphones.

 

Sony: Project Morpheus

Sony's mysterieuze 'Project Morpheus' is al sinds 2010 officieus in ontwikkeling, en tot deze week wilde het bedrijf er vrijwel niets over kwijt. Inmiddels weten we wat we ook vermoedden: Dat Morpheus vooral bedoeld is om met je PlayStation te gebruiken. Het apparaat komt pas begin volgend jaar op de markt, maar hopelijk weten we er vóór die tijd wat meer van.

+ Plus: Werkt met 120 fps-framerate, wat voor gamen heel tof is.
- Min: We weten er nog niks van.

 

 

© PXimport

 

Microsoft: HoloLens

De HoloLens was Microsofts grootste verrassing tijdens de aankondiging van Windows 10. De Hololens is veel meer dan alleen een virtual reality-bril, want het apparaat werkt ook als augmented reality. Dat betekent dat je digitale beelden óver de 'echte wereld' heen kunt plaatsen. Dat ziet er héél erg futuristisch uit, maar we zijn benieuwd hoe het in de praktijk werkt.

+ Plus: Prachtig, futuristisch, met ongekende mogelijkheden.
- Min: Een prijs is nog niet bekend, maar het apparaat zal erg prijzig worden en niet voor iedereen geschikt zijn.

 

 

© PXimport

Google: Cardboard

De vreemde eend in de bijt is de Cardboard, wat op zichzelf niet echt een headset is. Cardboard is een project van Google, dat eigenlijk niets meer is dan een stuk gevouwen karton. Daar kun je een smartphone in steken, en het geheel voor je ogen houden. Op die manier maak je van de geïmproviseerde kijkdoos een complete virtual realitybril. Dat kost je slechts een tientjem en je kunt het apparaat makkelijk met je smartphone gebruiken.

+ Plus: Spotgoedkope doe-het-zelf-headset die bovendien makkelijk werkt met alleen je smartphone.
- Min: Het is maar van karton, en het apparaat is niet zo accuraat als een 'echte' headset. Bovendien heb je je handen niet vrij omdat je het apparaat altijd vast moet houden.

 

Van Google Cardboard tot Oculus Rift: Wat is de beste VR-bril?-15983708

© CIDimport

 

HTC & Valve: Vive

De Vive is eigenlijk van Valve, de maker van game-dienst Steam. Het apparaat lijkt erg op de Oculus Rift, maar heeft daarnaast een aantal sensoren aan de voorkant zodat ook je hoofdbewegingen zelf worden geregistreerd.

+ Plus: De Vive werkt met controllers die meegeleverd worden, en biedt door zijn 90 fps-framerate en sensoren een 3d-ervaring.
- Min: Je moet wel verbonden zijn (via kabels) met een nogal krachtige laptop of pc. Dat beperkt je bewegingen flink.

 

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten