abonneren

Wederom grootschalige hack: 100 miljoen VK.com-gegevens op straat

Het begint een zorgwekkende trend te worden. Wederom liggen miljoenen inloggegevens van een groot sociaal netwerk op straat. Ditmaal is VKontakte de klos, een medium dat vooral in Rusland populair is.

Net zoals eerder bij LinkedIn, MySpace en Tumblr worden de gestolen gegevens aangeboden op de verborgen online marktplaats The Real Deal. Wederom door dezelfde hacker, die zichzelf peace_of_mind noemt.

In totaal zouden er 171 miljoen inlognamen en wachtwoorden zijn buitgemaakt tussen 2011 en 2013. Een deel daarvan wordt nu verkocht. Ook persoonlijke informatie als locatiegegevens, telefoonnummers en voor- en achternamen maken er deel van uit.

Niet versleuteld

Extra kwalijk daarbij is dat die gegevens in plaintext waren opgeslagen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Tumblr. Dit sociale netwerk had zijn zaakjes beter op orde door wachtwoorden versleuteld te bewaren.

VK.com is in Nederland niet zo bekend, maar wereldwijd heeft het wel meer dan 350 miljoen gebruikers. Van de 100 miljoen accounts is ongeveer de helft van Russische komaf.

Het wachtwoord dat het meeste voorkomt, is '123456'. Meer dan 700 miljoen gebruikers kozen hiervoor.

Bron: LeakedSource

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags: Hack, Wachtwoord

Laatste Vacatures