Website biedt alternatieven om PRISM-spionage te voorkomen

De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie EFF heeft een website online gezet waarop alternatieven worden geboden die niet bespioneerd worden door het PRISM-programma.

De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF) heeft een website online gezet die alternatieven biedt voor Amerikaanse diensten en bedrijven die zijn betrokken bij het spionageschandaal rondom PRISM.

EFF biedt op de site Prism-Break.org alternatieven voor producten van Microsft, Google, Apple en Yahoo!, maar ook diensten als Dropbox, Facebook, Linkedin en Twitter. Opvallend is daarbij de keuze voor Bitcoin als alternatief voor online betaaldiensten als PayPal en Google Wallet.

 

Prism Break is al massaal opgepikt op sociale netwerken als Twitter maar toont meteen ook hoe onafhankelijk de wereldpopulatie is geworden van bedrijven op Amerikaanse bodem.

Europarlement woedend
Het Europees Parlement sprak zich dinsdag volgens Giga OM woedend uit over de vermeende spionagepraktijken van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Even daarvoor had het een stemming uitgesteld die moest beslissen welke gegevens van vliegtuigpassagiers mogen worden uitgewisseld met de Verenigde Staten.

Het parlementslid dat het verzoek tot uitstel deed, noemde ‘technische redenen’, maar het vermoeden bestaat dat het PRISM-schandaal een (politieke) reden kan zijn voor de beslissing.

De Europese Commissie heeft beloofd om de kwestie vrijdag aan bod te brengen tijdens de G8-top in Noord-Ierland, maar wil tot die tijd geen reactie geven op het schandaal.

Geschreven door: Rowald Pruyn op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: fbi, prism, online privacy