Wat zijn de beste alternatieven voor OneDrive met onbeperkte online opslag?

Microsoft stopt de gratis onbeperkte opslag van OneDrive. Jammer, want het was één van de weinige diensten waar je écht onbeperkt bestanden kon opslaan. Tijd om alternatieven te zoeken. Welke alternatieven voor OneDrive bieden allemaal onbeperkte opslag?

BackBlaze

Eén van onze favoriete opslagruimtes is BackBlaze, waar je voor een laag bedrag onbeperkt bestanden kunt opslaan. BackBlaze kost € 4,50 per maand (of € 3,50 als je een contract voor 2 jaar afsluit), waarvoor je een onbeperkte hoeveelheid bestanden mag opslaan. Dat 'onbeperkt' betekent ook dat je bestanden van onbeperkte grootte mag uploaden, dus die ene database van 40 GB uploaden is geen probleem. Er zit zelfs geen fair use policy in de app.

Je bestanden worden bij BackBlaze bovendien versleuteld opgeslagen, en je kunt er je privé-sleutels aan koppelen. De dienst heeft apps voor Windows, Mac, Android, iOS, en de browser, waarmee het één van de meest uitgebreide apps is die je voor online opslag kunt gebruiken. En je kunt er zelfs een usb-stick opgestuurd krijgen via de post als je je data fysiek wilt terugkrijgen. Handig, denken we...

Meer informatie vind je op www.BackBlaze.com.
 

Mankayia

Vroeger heette deze dienst nog heel pragmatisch Online Storage Solutions, maar dat is inmiddels overgenomen door het bedrijf achter Mankayia. Dat biedt nu gratis (!) een onbeperkte opslag van bestanden aan, maar uiteraard zitten daar een paar limieten aan.

Zo kun je alleen bestanden opslaan van maximaal 200 MB, dus vergeet het maar om films te backuppen. Ook kun je geen mappen delen én geen desktop-client gebruiken als je je portemonnee niet trekt, maar als je veel documenten of al je muziek wilt opslaan zonder poespas dan is Mankayia een goede oplossing.

Let overigens wel op dat Mankayia geen al te beste reviews krijgt van gebruikers (en journalisten), dus raden we het niet aan om je gevoelige of essentiële bestanden hier op te slaan. Maar hey, het is gratis!

Kijk voor meer informatie op www.OnlineStorageSolution.com.
 

LiveDrive

LiveDrive biedt ook een onbeperkte opslag van documenten aan, maar heeft diverse pakketten die verschillende functies bieden. Het goedkoopste pakket kost slechts € 4,- per maand, waarmee je de bestanden van één computer onbeperkt kunt opslaan op de servers van LiveDrive. Wil je de bestanden delen tussen meerdere computers en ze via FTP bereiken, dan betaal je meer (tot maximaal € 12,- per maand). Handig aan de dienst is dat er verschillende apps beschikbaar zijn waarmee je bestanden direct kunt streamen vanuit LiveDrive.

Meer informatie i s te vinden op www.LiveDrive.com.
 

JustCloud

We noemen JustCloud hier alleen om je te waarschuwen, want de dienst komt standaard hoog in de zoekresultaten van Google maar levert niet wat het belooft. Op JustCloud.com is praktisch nergens te vinden hoeveel de dienst kost, waardoor je al snel het idee hebt dat je niet hoeft te betalen voor de 'onbeperkte' opslag die er wordt aangeboden.

In werkelijkheid betaal je wel degelijk voor de dienst, en veel ook: Het goedkoopste pakket kost € 8,69 per maand voor 75 GB aan opslag. Het Ultimate-plan is helemaal niet onbeperkt en biedt 'slechts' 1 TB aan opslag, voor € 12,44 per maand (of € 8,69 als je gelijk voor 2 jaar tekent). Maar dat is niet alles, want wil je je mappen kunnen delen of automatische backups kunnen maken, dan betaal je makkelijk € 50,- tot € 100,- per jaar extra. Oh ja, da's zonder btw.

We raden je af om JustCloud te gebruiken, maar als je het toch wilt bekijken kun je terecht op www.JustCloud.com.
 

Google Photos

Google Photos is in deze lijst de vreemde eend in de bijt, want het programma laat je niet zomaar alle bestanden opslaan, maar alleen foto's. Dat kan echter wel onbeperkt, én gratis. Met de nieuwe app kun je een onbeperkt aantal foto's opslaan op de servers van Google, en die bovendien terugvinden via de briljante algoritmes van Google. Je foto's worden in hoge resolutie opgeslagen, maar als je ze in de originele resolutie wil opslaan gaat de ruimte wel van je Drive-ruimte af.

Wil je alles over de Google Photos-app? Dan hebben onze collega's van Computer Idee hier een uitgebreide workshop voor je.

Let overigens wel op dat het 'gratis' hier Googles interpretatie van gratis is. Dat betekent dat je niet hoeft te betalen voor de dienst, maar dat je er wel mee instemt dat je je foto's door Google mag laten analyseren. Dat is niet voor iedere foto even prettig.

Je kunt Google Photos hier gebruiken.
 

Je eigen thuisserver

Goed, een eigen server is natuurlijk niet helemaal onbeperkt, maar als je een eigen thuisserver of een NAS installeert ben jij degene die bepaalt hoeveel opslagruimte je nodig hebt. Met de steeds dalende kosten van harde schijven kun je ook in de toekomst telkens uitbreiden hoeveel opslagruimte je nodig hebt, en je kunt een eigen server compleet configureren zoals je zelf wilt.

We hebben al eerder geschreven hoe je een eigen NAS maakt. Je kunt dat bijvoorbeeld hier lezen. Je kunt ook hier kijken hoe je een NAS maakt met behulp van een Raspberry Pi.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Online opslag

Tags: cloud, opslag, onedrive