Wat te verwachten van de snelst ladende smartphone?

© PXimport

Wat te verwachten van de snelst ladende smartphone?

Geplaatst: 14 maart 2022 - 08:27

Aangepast: 17 november 2022 - 08:55

Laura Jenny

Smartphones hadden vroeger een hele nacht nodig om op te laden. Terwijl je sliep, lag het toestel een volle werkdag ‘aan het snoer’. Met een beetje pech had je nog te veel apps laten openstaan en was hij dan nog steeds niet vol. Dat is inmiddels dankzij snellaadtechnologie heel anders. Maar, hoe snel laadt de snelst ladende telefoon op en om welk toestel gaat het?

De batterij van een telefoon wordt aangeduid in mAh: milliampère-uur. Vaak ligt dit bij smartphones tussen de 4.000 en 5.000 mAh, wat iets zegt over hoeveel uur de batterij stroom kan geven. Het hangt van het toestel af om hoeveel stroom hij vraagt. Hierdoor is de ene smartphone met dezelfde mAh-batterij soms eerder leeg dan een andere. Uiteraard heeft het ook te maken met wat je erop doet: speel je constant games in de beste beeldkwaliteit en het geluid op volume 10, dan is hij eerder leeg dan wanneer je er niets op doet, alleen af en toe WhatsAppen.

 

© PXimport

Xiaomi Mii 1T  

Als we kijken naar het huidige record van snelstladende telefoon, dan wordt vaak de Vivo IQOO 7 genoemd, een toestel dat oplaadt op 120 Watt en daarbij in 18 minuten van 0 naar 100 procent gaat. Dat is echter niet de echt snelste telefoon die je nu als consument kunt krijgen: dat is namelijk Mii 1T van Xiaomi. Ook die laadt op 120 Watt, maar gaat van 0 naar 100 procent in 17 minuten. Dat is niet alleen sneller, het is ook een grotere accu die moet worden opgeladen: geen 4.000 mAh zoals de Vivo, maar 5000 mAh.

Kan het niet wat sneller? Zeker wel. Oppo brengt binnenkort een OnePlus-toestel uit dat naar eigen zeggen kan laden met een snelheid van 150 Watt. Op welk OnePlus-toestel we het kunnen verwachten is nog onbekend, maar de kans is groot dat het gaat om de meest luxe versie van de aankomende, nog aan te kondigen OnePlus 10. OnePlus is een dochteronderneming van Oppo, zodoende dat de twee merken innovaties en uitvindingen uitwisselen. Dat is ook wel duidelijk te merken aan de naamgeving: OnePlus-eigenaren kennen snelladen als Warp Charge, maar Oppo noemt het SuperVOOC. De 150 Watt-snellaadtechniek zou ook SuperVOOC heten op het nieuwe toestel.

 

© PXimport

150 Watt snelladen  

150 Watt snelladen op een consumententoestel, wat betekent dat? Dat betekent dat een telefoonbatterij van 4.500 mAh van 1 naar 100 procent gaat in 15 minuten. De helft opladen kost hem echter slechts 5 minuten. Opvallend hier is dat Oppo heeft gekozen voor 1 tot 100 in plaats van 0 tot 100, maar de strekking is hetzelfde: deze laadtechnologie is razendsnel. Ook populair, zo blijkt: Oppo-zuster Realme schijnt ook elk moment met 150 Watt laden op de proppen te komen, waarbij ook tot de helft laden in 5 minuten geldt, maar waarvan het nog onduidelijk is hoe snel hij de 100 procent haalt. Het zou gaan om het aankomende toestel Realme GT Neo 3.

Kan het nóg sneller? Ja, dat kan op dit moment wel, maar niet op een consumententoestel. Oppo heeft 240 Watt-snelladen al bewezen, maar dit is alleen nog in de conceptfase. Op Twitter toonde het bedrijf dat die 240 Watt SuperVOOC kan: namelijk een 4.500 mAh-batterij volledig volladen in 9 minuten. Oppo zal deze technologie niet heel bewust achterhouden, het is waarschijnlijk op dit moment nog niet helemaal geschikt voor consumentengebruik. Immers wil je dat een telefoon jaren meegaat en bij opladen slijt de batterij vaak snel, mede door de warmte die er vrijkomt.

Snellaadtechnologie

Als Oppo die 240 Watt-snellaadtechnologie in een consumententoestel wil gebruiken, heeft het waarschijnlijk tijd nodig om niet zozeer de technologie zelf door te ontwikkelen, maar wel de invloed die deze technologie uitoefent op de accu. Nu is het vrij normaal dat een accu na enige tijd minder goed wordt, maar als dit te snel gaat, is de kans aanwezig dat mensen een nieuw toestel dan toch links laten liggen. Kortom, eerst maar afwachten tot de eerste telefoons met 150 Watt snellaadtechnologie arriveren. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten