abonneren

Wat kost Windows 10 precies?

Er is de afgelopen maanden verwarring ontstaan over de kosten van Windows 10. Voor wie is het nu gratis en voor wie niet? Dit is wat Windows 10 kost, en hoeveel je betaalt voor bijvoorbeeld Office.

Windows 10 wordt gratis, mits je binnen 12 maanden na de lancering upgrade vanaf Windows 7, Windows 8 of Windows 8.1. Als je daarna nog wil upgraden, dan moet je betalen.

Als je op dit moment nog op Windows 7, 8 of 8.1 zit, dan kun je kosteloos upgraden naar Windows 10. Dat kun je doen tot 29 juli 2016. Als je 29 juli 2016 alsnog een systeem hebt waarop je Windows 10 wilt zetten, moet je wel betalen.

Als je in het eerste jaar hebt geüpgrade, blijft Windows 10 in ieder geval de komende 10 jaar gratis. Microsoft heeft altijd gezegd dat Windows 10 'de laatste versie van Windows' wordt, en dat het geen nieuwe besturingssystemen gaat maken. In plaats daarvan gaat het bedrijf updates aanbieden die Windows telkens een stukje beter maken.

Je kunt Windows 10 dus gratis gebruiken. Dat kan met of zonder (gratis) Microsoft-account, zoals een Outlook- of Hotmail-account. Je kunt zo'n mailaccount koppelen aan je Mail- en Agenda-app, zonder dat het geld kost.

Wanneer kun je gratis upgraden?

Je kunt alleen gratis upgraden als je een legitieme installatie van Windows 7, Windows 8 of Windows 8.1 hebt. Als je bijvoorbeeld Windows 7 van The Pirate Bay hebt geplukt en je upgrade naar Windows 10, dan heb je nog steeds de illegale versie. Je moet dan betalen om alsnog een legitiem exemplaar aan te schaffen.

De prijs van die upgrade is nog niet bekend. Naar schatting ligt dat rond de € 100,- per licentie, maar dat is nog even gissen.

Windows Insiders hebben geluk. Als zij via Windows Update upgraden naar de meest recente 'build' (10240) dan hebben zij gratis de definitieve versie van Windows 10.

Betalen voor OneDrive

Bij een gratis Microsoft-account krijg je standaard 15 GB aan opslag op de clouddienst OneDrive. Je kunt daarbij films, muziek of documenten opslaan op de servers van Microsoft - tot maximaal 15 gigabyte. Als je meer ruimte wilt kopen, heb je de mogelijkheid om dat bij Microsoft te doen. Dat kost je dan een paar euro per maand: 

€ 1,99 voor 100 GB
€ 3,99 voor 200 GB
€ 6,99 voor 1 TB

Kijk voor een vergelijking met andere cloud-opslagdiensten ook eens hier.

Betalen voor Office 365

Daarnaast is het mogelijk om een abonnement te nemen op Office 365, de online cloud-documentendienst van Microsoft. Dit is het gedeelte waar Microsoft zijn geld probeert te verdienen: Door zoveel mogelijk abonnees voor de cloud-dienst te krijgen.

Je kunt Office 365 per maand kopen, of er een jaarabonnement op nemen. Voor de precieze prijzen kun je hier kijken, maar in grote lijnen is dit wat Office 365 kost:

Office 365 Personal: € 7,- per maand voor 1 installatie op 1 systeem
Office 365 Home: € 10,- per maand voor 5 installaties op verschillende systemen (ook mobiel, of meerdere desk-/laptops)
Office 365 Student: Gratis
Office 365 Online: Gratis
Office 365 Zakelijk: € 10,70 per maand per medewerker

Waarom is Windows 10 gratis?

"Niets is gratis", is zeker op internet een waar gezegde. Daarom komt het wat verdacht over dat Windows 10 'gratis' is. Probeert Microsoft soms geld te verdienen met gepersonaliseerde advertenties zoals Google? Of zitten er functies in Windows 10 die alleen te gebruiken zijn als je betaalt?

  Dat is niet het geval. De waarheid ligt wat lastiger, maar het komt er in het kort op neer dat Microsoft zijn marktaandeel aan het verliezen is op Office en op mobile. De manier om daar winst mee te maken is om zoveel mogelijk gebruikers over te laten stappen, en dan geld te verdienen wanneer zij Office, OneDrive, of apps kopen. Aan die apps verdient Microsoft namelijk 30% van het verkoopbedrag, wat concurrenten als Apple bepaald geen windeieren heeft gelegd.

Als je meer wilt weten over het verdienmodel van Microsoft, kijk dan hier.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: wat kost windows 10, windows 10 review

Nieuws headlines

Laatste reactie