Wat is er gebeurd met Google Glass?

Terwijl we inmiddels naar veel nieuwe varianten van virtual reality en augmented reality kijken met onder andere Microsoft Hololens en Oculus Rift, was er ooit een alternatief van Google dat zo futuristisch was, dat het bijna uit een ander tijdperk leek te komen: Google Glass. De draagbare computer in brilvorm werd in 2013 tijdelijk verkocht als prototype met daarna een publieke launch in 2014. Nu horen we echter nog maar weinig over het apparaat, wat is ermee gebeurd?

Laten we beginnen met de technische aspecten van de bril. Hij draait op Glass OS en is voorzien van een OMAP 4430 CPU, 2 GB RAM, 16 GB flash memory en een zogeheten prism projector. Het apparaat maakt verbinding met een smartphone via Bluetooth, kan verbinding maken met WiFi en is voorzien van een micro USB. Er zit een 570 mAh interne lithium-ioonbatterij in en een camera die 5 megapixel foto’ kan schieten

Net als een smartphone

Google Glass werkt zoals een smartphone, maar dan is het scherm het brillenglas waar je doorheen tuurt. Je kunt er apps opzetten als Google Maps, Gmail en third-party applicaties zoals Evernote en The New York Times. Je bestuurt hem met de touchpad aan de zijkant van het montuur (of via stembesturing). Hoewel het werd gezien als een zeer interessante en goed toepasbare tool, was er ook de nodige kritiek op het gebied van privacy: zo werden Google Glasses verboden in casino’s en werden er vraagtekens geplaatst bij het autorijden met dit toestel op.

Media has no description

© PXimport

Hoe Google Glass er nu voor staat, daarop is het antwoord kort: het is nagenoeg niet bestaand. De technologie is geflopt en Google heeft in 2015 aangekondigd het prototype niet meer te maken. In 2017 zou er meer nieuws komen over de toekomst van de bril. Dat gebeurde ook, met de aankondiging dat de Google Glass Enterprise Edition beschikbaar zou komen voor gebruik binnen bedrijven. Boeing is een van die bedrijven die er nu gebruik van maakt, maar verder lijkt het niet erg van de grond te komen.

Google Glass in de medische wereld

Er zijn wel diverse medische toepassingen voor de bril, zoals we op 20 juni 2013 zagen toen dokter Grossmann in Amerika een live operatie verrichtte en daarbij liet zien wat Google Glass voor hem betekende. En ook in Nederland is ermee geoefend: Lucien Engelen van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft Google Glass in diverse disciplines getest en dit bijgehouden in een blog.

Er zijn dus wel goede verhalen te vertellen over Google Glass, maar waarom is deze futuristische gadget nooit een succes geworden? De meningen zijn daarover verdeeld. Simon Reynolds van Forbes denkt dat het komt omdat er nooit een officiële grote productlaunch was, en het daarom iets leek te zijn voor early adopters en beroemdheden. Mooi om dat te zien, maar het grote publiek wil dan weten: wanneer kan ik ermee aan de slag? Die datum werd nooit duidelijk gecommuniceerd. Er werd ook helemaal niet voor geadverteerd, en het was de massa uiteindelijk niet duidelijk waarom dit product zo geweldig was.

Roddels

Er was zelfs zo weinig duidelijk, dat roddels opspeelden dat het apparaat helemaal niet zo goed werkte en dat was best kwalijk voor een gadget van 1500 dollar. Bovendien was het ook vanuit cosmetisch oogpunt niet de beste keuze. Glassholes (zoals dragers van de bril vaak gekscherend worden genoemd) hadden een enorm nerdy uitstraling door de bril en dit was voor sommige mensen een reden om het apparaat links te laten liggen. Het is waarschijnlijk dat om die redenen opgeteld de Google Glass op het tech-kerkhof is komen te liggen, naast Segway, de Virtual Boy en Windows 8.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000