Wallet voor cryptomunt 'SpriteCoin' blijkt ransomware

spritecoin ransomware
Cybercriminelen maken van de cryptovaluta-hype gebruik om op nieuwe manieren ransomware te verspreiden. Zo ontdekten security-onderzoekers van Fortinet een nep-wallet voor de nietbestaande cryptomunt SpriteCoin.

Het programmaatje wordt verspreid via spam op forums, meldt het beveiligingsbedrijf. Van slachtoffers wordt verwacht dat ze zogenaamd een wachtwoord aanmaken voor hun SpriteCoin-wallet, maar het enige wat dit doet is de versleutelingsprocedure in gang zetten.

Ironisch genoeg krijg je weer toegang tot je bestanden zodra er wordt betaald in cryptovaluta, namelijk Monero. Hoewel de bestanden daarna inderdaad worden vrijgegeven, wordt er ook nieuwe malware geïnstalleerd die o.a. bespieden via de webcam mogelijk maakt.

In plaats van betalen is het dan ook beter om een recente backup terug te zetten.

Cryptocurrency

Op PCM besteden we de afgelopen en komende tijd veel aandacht aan het fenomeen cryptocurrency. Zo zijn er veel mooie toepassingen denkbaar met de onderliggende blockchain-technologie. Binnenkort kijken we ook naar zogenoemde 'altcoins', waarvan SpriteCoin er een pretendeert te zijn. Maar niet is.

Geschreven door: Randolf Bouwma op

Category: Nieuws, Security

Tags: bitcoin, ransomware, cryptovaluta