Voor het eerst in Microsofts geschiedenis biedt Microsoft zijn besturingssysteem gratis aan. Met een paar mitsen en maren kun je het besturingssysteem installeren zonder dat je daar geld voor hoeft te betalen, ook niet als abonnement. Zit er een addertje onder het gras, is Microsoft gek geworden, of is het juist een geniale strategie van Satya Nadella? Waarom is Windows 10 eigenlijk gratis?

Microsoft heeft het niet makkelijk. Het bedrijf, dat ooit de machtigste speler op de computermarkt was, zit in zwaar economisch weer en dat betekent dat er dingen moeten veranderen. Het bedrijf heeft daarom de laatste jaren een aantal opvallende keuzes gemaakt, waarbij een gratis Windows 10 EEN van de meest duidelijke was.

Maar Microsofts omslag begon vooral met één man: Satya Nadella. Die nam vorig jaar de plaats in van ceo Steve Ballmer, en werd daarmee de derde baas die het bedrijf in zijn lange geschiedenis had. Onder leiding van Nadella ging het roer bij Microsoft om, wat onder andere resulteerde in een gratis nieuw OS en een grotere focus op mobiele apparaten.

Niet alles is even positief aan de nieuwe koers. Vorig jaar werden 12,000 werknemers de laan uitgestuurd en een paar maanden later kwamen daar 6,000 ontslagen bij. Het grootste gedeelte van die ontslagen lagen overigens in de hardwaretak en kwamen van het overgenomen Nokia.

Geen Office meer

Het probleem van Microsoft is dat het zijn marktpositie ziet wegglijden. Dat komt vooral in 2 aspecten naar voren: Office, en mobiel.

Office was ooit het beste kantoorpakket dat je kon krijgen, en eigenlijk ook een van de weinige op de markt die er echt toe deden. Maar met de opkomst van gratis (open source) alternatieven zag Microsoft het aandeel Office-gebruikers dalen.

Gratis alternatieven

Die daling werd echter een lawine met de opkomst van cloud-alternatieven, met Google Drive (vroeger Google Docs) voorop. Die hadden aanvankelik ook het grote voordeel dat je er samen in kon werken EN dat ze direc vanuit de browser werkten.

Hoewel Office-pakketten als Word en vooral Excel oneindig veel krachtiger zijn en oneindig veel meer opties hebben, hebben de meeste doorsnee gebruikers genoeg aan 90% van de basisfuncties van Office. Die zitten ook in alternatieven, en zelfs in Writer, het documentenprogramma dat Microsoft standaard op Windows meelevert.

Het wordt voor veel gebruikers daarom erg onaantrekkelijk om een duur Office-pakket te kopen, dus dat gebeurt vaak ook niet meer. Maar eigenlijk zijn de dalende Office-abonnementen niet het grootste probleem.

Mobiele-telefoonmarkt

Een belangrijkere sector waar Microsoft maar niet mee kan komen is de mobiele markt. Nu heeft Microsoft op dat gebied nooit veel betekend, maar de meest recente cijfers zijn pas echt een kopzorg voor de techgigant. 96% van de smartphones draait momenteel op Android of iOS. De overige 4% bestaat niet alleen uit Windows Phone, maar ook uit Blackberry en het handjevol gebruikers dat iets alternatiefs (Firefox OS, Symbian) gebruikt.

Windows Phone werd ooit aangeprezen als 'het derde grote besturingssysteem' voor mobiele apparaten, maar inmiddels mag wel blijken dat die verwachtingen niet waar zijn gemaakt.

Geen apps

Dat lage marktaandeel hoeft op zichzelf niet zo'n probleem te zijn - ook kleine spelers kunnen kwaliteit leveren, en Windows Mobile is absoluut geen slecht systeem. Maar de weinige gebruikers nemen één groot probleem met zich mee: Een verwaarloosbaar lege app-winkel.

De Windows Store op Windows Phone is beschamend leeg. Veel grote spelers zoals Facebook en Twitter hebben het geld nog om een app voor Windows Phone-gebruikers te ontwikkelen, maar als zelfs Instagram (500 miljoen gebruikers) en Snapchat (200 miljoen gebruikers) niet eens de moeite nemen een Windows-app te ontwikkelen, dan weet je dat je een serieus probleem hebt.

Patstelling

Het is een patstelling voor Microsoft: Ontwikkelaars maken geen apps omdat niemand ze toch gebruikt, en niemand gebruikt Windows Phone omdat er zo weinig apps voor zijn.

Windows 10 moet het makkelijker maken applicaties te ontwikkelen voor het besturingssysteem. Door één ecosysteem te maken, is het voor app-makers veel goedkoper te ontwikkelen.

Meer platformen

Die patstelling is ook de reden waarom Microsoft eindelijk op meer platformen gaat werken. Windows 10 moet het mogelijk maken om Android- en iOS-apps te porten, wat gunstig is voor het aanbod van de Windows Store.

Ook Cortana wordt naar andere besturingssystemen gebracht. Zo is de slimme assistent nu ook in bèta op Android te gebruiken - wederom in de hoopdat het meer mensen overhaalt om over te stappen naar Windows 10, waar Cortana native werkt.

Makkelijker ontwikkelen

Een andere reden die het aantrekkelijk maakt veel gebruikers op één OS te hebben, is dat het het ontwikkelen veel goedkoper maakt. Op dit moment moeten de developers in Redmond nog apps en nieuwe functies ontwerpen voor Windows Vista, Windows 7, Windows 8 en Windows 8.1. Tel daarbij op dat de mobiele variant van het besturingssysteem ook een aparte sector is, en je hebt heel veel mensen die aan heel veel dingen tegelijk werken.

Het universele besturingssysteem is niet alleen gunstig voor ontwikkelaars van bijvoorbeeld games, maar ook voor Microsoft zelf. Dat kan namelijk flink besparen op personeel als er minder ontwikkelaars nodig zijn.

Conclusie

Mirosoft heeft er veel baat bij om zo veel mogelijk gebruikers te laten overstappen. Dat betekent namelijk dat het aantrekkelijker wordt voor ontwikkelaars om apps te gaan bouwen voor Windows 10, waardoor weer meer mensen Lumia's en andere Windows 10-toestellen gaan kopen. En dat betekent weer meer geld uit app-verkopen en Office-abonnementen.

Ook is het bedrijfstechnisch heel slim om één besturingssysteem te hebben waarvoor de programmeurs van Microsoft kunnen ontwikkelen - je hebt daar immers duizenden mensen minder voor nodig.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten