Waarom het geen ramp is dat smartphones met 3,5mm-port verdwijnen

© PXimport

Waarom het geen ramp is dat smartphones met 3,5mm-port verdwijnen

Geplaatst: 4 mei 2020 - 07:07

Aangepast: 17 november 2022 - 08:58

Laura Jenny

Terwijl smartphonemakers doorinnoveren, blijven veel mensen bij presentaties van nieuwe telefoons vaak hangen op één klein detail: de 3,5mm audio-port. Ofwel de aansluiting waar je je koptelefoon insteekt. Met de opkomst van bluetooth-oordopjes en usb-c-ports komt die in het gedrang. Toch hoeft dat geen ramp te zijn.

Al in de jaren ‘50 werd de plug in microfoons en koptelefoons verkleind naar 3,5mm. Een standaard die we nog tot de dag van vandaag gebruiken. Een universele standaard, die zowel werkt in combinatie met de goedkoopste oordopjes, als met de duurste exemplaren. De bedrade koptelefoons en in-ears zijn nog steeds populair, maar de port is dat steeds minder.

Er zijn waarschijnlijk niet veel mensen die de aankoop van een smartphone laten afhangen van de koptelefoonport, maar het zou zomaar een doorslaggevende factor kunnen zijn als je het per se wil en je tussen twee smartphones twijfelt. Waarom je wél voor zo’n 3,5mm-port zou kiezen kan veel redenen hebben. Bijvoorbeeld omdat je een laptop hebt met een 3,5mm-port en gemakkelijk dezelfde koptelefoon in je laptop en in je smartphone wil gebruiken.

Voordelen

De reden die telefoonmakers vaak opgeven voor het verwijderen van de port is design. Hoe minder ports en gaatjes er in het toestel nodig zijn, des te gladder is het toestel aan alle kanten. Ook zouden telefoons dunner kunnen zijn zonder die port en scheel de opening weer in het water- en stofdicht maken van de smartphone. Plus, het heeft ook een voordeel dat iets minder zichtbaar is. Er is meer ruimte voor de batterij van de telefoon, waardoor die groter kan zijn. Aangezien batterijduur met onze steeds groter wordende schermen en ons verhoogde smartphonegebruik steeds belangrijker wordt, kun je stellen dat het verwijderen van deze port betekent dat telefoons verder kunnen innoveren.

Niet iedereen ziet dat. Dat komt omdat er nog weinig oordopjes worden gemaakt die zijn voorzien van een usb-c-uiteinde, in plaats van een 3,5mm stekkertje. Mede hierdoor zijn telefoonmakers genoodzaakt om met een ‘staartje’ te komen. Een klein kabeltje dat je in de usb-c-port stopt en overgaat in een 3,5mm-port. Dus terwijl die port is verwijderd, krijg je alsnog een ‘draagbare’ versie bijgeleverd. Dat is wat vreemd, zeker omdat het gebruik ervan betekent dat je niet tegelijkertijd je telefoon kunt opladen en muziek kunt luisteren. Tenzij de telefoon draadloos kan opladen uiteraard.

Draadloos

De kans is aanwezig dat wanneer je wil opladen en muziek wil luisteren, je alsnog moet overstappen op oordopjes die op bluetooth werken. Zo kun je draadloos muziek luisteren en zelfs ruim tien meter bij je telefoon weglopen zonder dat de muziek stopt. Plus, je zit ook niet vast in de draden als je opstaat. Bluetooth-accessoires en bluetooth in telefoons is inmiddels verbeterd, waardoor de overdracht van muziek naar je oordopjes vrij weinig vertraging heeft. Niet dat bluetooth zonder problemen komt: je moet je oordopjes opladen en deze worden op den duur ook minder goed, waardoor ze geleidelijk niet meer het einde van je werkdag halen.

 

© PXimport

Aan de andere kant is bluetooth een beter alternatief dan een dongle. Je verliest ze als je niet oppast en ze zijn gevoeliger voor schade. Immers stop je ze vaak los in je tas waardoor ze vies kunnen worden of geplet door andere spullen. Het is echter voor smartphonefabrikanten weer een extra accessoire om te verkopen en geld mee te verdienen. Ook al zijn audiofielen er niet zo blij mee: zij geven aan dat de 3,5mm-port veel beter geluid doorlaat dan geluid dat door de lucht moet reizen.

Ze bestaan nog

Hoewel er veel voor en veel tegen de 3,5mm port te zeggen valt, is deze nog niet helemaal uitgebannen. Zo is recent de Motorola Edge aangekondigd, een telefoon mét 3,5mm port. Zeldzaam, maar ze zijn er dus nog. Dat terwijl er in 2012 al een telefoon was zonder die port (de Oppo Finder). Ook Apple is al jaren gestopt met deze uitgang: sinds 2015 worden er geen iPhones meer gemaakt met 3,5mm port. Hoewel hierover veel wordt geklaagd, is dat meestal om de verkeerde reden.

Het probleem is namelijk niet dat er geen 3,5mm port meer aanwezig is. Het probleem is dat headsets nog steeds veelal die 3,5mm-plug hebben, waardoor je er steeds weer een dongle bij moet pakken om ze te gebruiken. Stappen we echter allemaal wel af van die standaard en gaan we naar usb-c of bluetooth, dan helpen we de telefoonmarkt verder innoveren.

Net als hoe we steeds meer apparaten in ons huis op een netwerk aansluiten, moeten telefoon ook steeds meer dingen draadloos kunnen. Eén daarvan is muziek luisteren en bellen. Een andere is hardlopen of een andere vorm van sport beoefenen. Hierbij kun je beter geen draden gebruiken, waardoor de kans groot is dat je toch al een bluetooth-headset inzet. Het leven wordt steeds meer draadloos en daar hoort het apparaat dat we het vaakst gebruiken zeker bij.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten