Waarom gaming-smartphones in opmars zijn

Het was de afgelopen jaren de trend voor telefoonmakers om zich enorm toe te leggen op de kwaliteit van én het aantal camera’s, plus verdere fotografie- en videomogelijkheden. Er is echter ook een andere beweging ingezet en die richt zich meer op de technische werking van de hele telefoon. Fabrikanten bereiden zich voor op gaming-smartphones.

Die trend komt niet alleen voort uit het feit dat dat steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in esports, maar ook omdat telefoons op het gebied van overige specificaties dichter naar elkaar toe zijn gekropen. Een manier om te onderscheiden is om gaming te promoten. Mobiele games worden vaak gezien als slechts ‘casual’ spellen zoals Candy Crush, maar inmiddels komen er ook grote gamewerelden naar de mobiele telefoon, zoals PUBG Mobile en recentelijk Call of Duty: Mobile, dat al meer dan 100 miljoen keer is gedownload.

Juist omdat de game-industrie steeds grotere games op mobiele platformen uitbrengt, stijgt de vraag naar telefoons die de beste ervaring kunnen bieden. Tegelijkertijd stijgt het aantal games dat beschikbaar is met de dag. Het is voor een onafhankelijke ontwikkelaar relatief gemakkelijk om een game op een mobiele telefoon te maken en uit te brengen. Bovendien zorgt het free-to-play-model ervoor dat je mensen gemakkelijk laat instappen (namelijk gratis), om ze vervolgens geld te vragen op het moment dat ze een game langer willen spelen of meer gebieden wil ontdekken.

Dit verdienmodel is al bij diverse games een enorm succes gebleken, zoals Fortnite, waarin je met echt geld cosmetische upgrades van je personage kunt aanschaffen. In het verlengde hiervan liggen lootboxes, hoewel die controversieel zijn. Deze worden door diverse overheden gezien als gokkasten, omdat je geld betaalt terwijl je daar slechts iets willekeurigs voor terugkrijgt dat je van te voren niet weet.

Specificaties

Inmiddels zijn flagships van grote merken met gemak in staat om de volledige ervaring te bieden die je van een console gewend bent, maar dan op een kleiner scherm met andere besturing. Je hoeft dus niet meer een speciale telefoon die is gemaakt om te gamen aan te schaffen. Dat wil echter niet zeggen dat deze telefoons, zoals de ROG Phone, geen bestaansrecht hebben. Deze telefoon heeft een indrukwekkende processor (Snapdragon 855 Plus) waardoor hij enorm snel is en met de 12GB ram plus 256GB geheugen kun je er een flink aantal grote games op kwijt.

Hij komt bijvoorbeeld met allerhande extra’s om de gamebesturing optimaal te maken. Zo kun je de telefoon dual-screen maken als een Nintendo 3DS met een speciaal accessoire. Er zit bovendien een los koelingssysteem bij, omdat telefoons de neiging hebben erg warm te worden als er geruime tijd veel van ze wordt gevraagd.

Vandaar dat we zien dat ook ‘gewone’ smartphones steeds uitgebreidere koelingssystemen krijgen. De batterijen worden groter, de processoren worden sneller en dat betekent dat een toestel het hoofd koel moet houden. Betere componenten zorgen voor een hogere framerate, wat erg belangrijk is bij gaming.

De ROG Phone 2 van Asus heeft een (optionele) externe koeler.

Games streamen op smartphone

Dat grote telefoonmakers gaming in de smiezen hebben, dat blijkt onder andere uit de Game Launcher van Samsung die je terugvindt in elke Galaxy S10. Dankzij de Game Tools-suite kun je hierin per specifieke game instellen wat de resolutie is, maar ook video’s van je scherm opnemen en screenshots maken. Zeker als 5G straks volop beschikbaar wordt en games streamen kan groeien, wordt de smartphone een belangrijk medium om spellen op te spelen. Niet voor niets zijn zowel Apple als Google dit jaar beide met een eigen game-abonnement gestart.

Het is geen wonder dat telefoonmakers de gamemarkt zo interessant vinden. De gamewereld is 140 miljard dollar waard, waarvan inmiddels de helft via smartphones wordt gegenereerd. Er ligt dus aardig wat druk op chipmaker Qualcomm, dat met de Snapdragon 855 en 855 Plus goud in handen heeft, maar ook met weer nieuwe innovatie moet komen voor de volgende generatie telefoons én de volgende generatie gamers.

Geschreven door: Laura Jenny op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: games, smartphone