Waarom bedrijven zo worstelen met het aantrekken van IT’ers

De discussie over hoe robots straks allemaal onze banen gaan overnemen wordt in steeds meer bedrijven gevoerd. Tegelijkertijd is er ook een groot tekort aan IT’ers, waardoor de overheid zelfs subsidies uitschrijft voor mensen die zich laten scholen in de informatie-technologie-tak. Toch blijft het een probleem om mensen in de IT aan te trekken.

Eind 2018 deed Consultancy.nl onderzoek naar het aantal IT-professionals in Nederland. Er werkten toen zo’n 377.000 mensen binnen dit vakgebied. Dat is veel te weinig, want voor elke vijftien junior-posities is er maar één IT’er beschikbaar. Bij medior-functies is één per tien vacatures, zo meldt Consultancy.

Over heel 2017 werden er een kleine 120.000 vacatures IT-vacatures uitgezet. Kortom, de tekorten zijn enorm. Hoewel inderdaad steeds meer taken worden geautomatiseerd, zijn er juist ook steeds meer mensen nodig die deze processen in goede banen leiden.

Start-ups

Het komt niet alleen door het aantal IT-banen dat groeit binnen bedrijven die al decennia in Nederland aanwezig zijn. Het is bijvoorbeeld ook in Amsterdam moeilijk om IT’ers aan te trekken, omdat de stad door enorm veel start-ups en grotere bedrijven wordt gevonden. Grote websites zoals Booking.com zijn constant op zoek naar IT’ers, die het inmiddels voor het kiezen hebben in de hoofdstad en die vooral door expats aantrekkelijk wordt gevonden. Dit vanwege het gemak waarmee Nederlanders Engels spreken, maar ook de kleinschaligheid ervan.

Recruitment van IT’ers neemt meer tijd in beslag, waardoor dit in sommige gevallen duurder uitvalt. Dit ligt niet aan het vinden van kandidaten, maar juist aan het binnenhalen ervan. IT’ers zijn er namelijk wel, maar ze hebben vaak veel opties waardoor ze soms niet eens komen opdagen op een sollicitatiegesprek. Of het juist na een extensieve ronde sollicitatiegesprekken uitloopt op een een spaak lopende salarisonderhandeling.

Bovendien is het ook maar de vraag of de kandidaat de waarheid spreekt. Heeft iemand echt een bepaalde programmeertaal onder de knie, of heeft hij of zij slechts een paar tutorials op YouTube gekeken?

Junior versus senior

Daar zit hem echter ook de crux. Zoek je naar mensen die junior zijn, dan weet je niet zeker in hoeverre de persoon de kennis onder de knie heeft. Een senior persoon kost echter veel meer, waardoor de kans dat salarisonderhandelingen stuklopen groter is. Een aanrader is dan ook om te zoeken naar mensen die iets specifieks kunnen, in plaats van een breed palet aan bijvoorbeeld programmeertalen en vaardigheden. Misschien is het later bijtrainen van die personen wel goedkoper dan het recruitmentproces om die ene persoon die dat allemaal al kan te vinden.

Denk je erover om je om te scholen? Dat is heel verstandig. Er is al een toename te zien in het aantal studenten dat een IT-opleiding afrond, al ligt dit slechts enkele honderden studenten hoger dan een paar jaar geleden. Mogelijk is de aantrekkingskracht niet alleen het vakgebied zelf. De overheid biedt subsidies aan voor diverse IT-opleidingen, al moeten studenten dan wel aan enkele criteria voldoen. De meeste bedrijven zijn op zoek naar programmeurs in PHP en .Net, maar ook Java-developers zijn nog steeds een enorm gewilde groep. Mocht je je dus willen omscholen, dan kunnen we zeggen dat die vakgebieden tegenwoordig bijna een baangarantie zijn.

Aan de andere kant kijken steeds meer bedrijven ook naar mensen die helemaal geen achtergrond in IT hebben, juist door die schaarste. Bedrijfseconomie en wiskunde schijnen het ook erg goed te doen op een CV, wanneer bedrijven zoeken naar een IT’er. Het voordeel is dat het een vakgebied is waarin je altijd jezelf meer kunt leren door cursussen te doen. Afhankelijk van je baan heb je daardoor mogelijk zelfs al gauw een voorsprong hebt op IT’ers, zeker als je wiskundig inzicht hebt en logisch kunt nadenken.

Meer dan een PlayStation en een pingpongtafel

Wat IT’ers nodig hebben in een baan, is verder niet heel anders dan bij andere beroepen. Vooral een goed salaris, tevredenheid in het werk en een goede werksfeer dragen enorm bij aan het carrièregeluk van de gemiddelde developer of programmeur. Een PlayStation of een pingpongtafel is hartstikke hip, maar voelt een ontwikkelaar zich ook vrij deze te gebruiken en is de sfeer onder collega’s zo goed dat ze ook tegen elkaar een potje willen spelen?

Niet ontwikkelen betekent bij veel bedrijven achteruitgang en het is mede daarom dat er een enorme strijd is om maar die allerbeste persoon voor de job te vinden. Bedrijven kunnen daarom in een recruitmentproces het beste zorgen dat ook de recruiters bekend zijn met IT, waardoor een sollicitatiegesprek kan worden gevoerd waar beide partijen het meest uit kunnen halen. Juist om die prettige werkplek te creëren is het naast de technische kant van belang om te zorgen dat er ook wordt gekeken naar de sociale vaardigheden van de IT’er. Die is misschien nog wel het belangrijkst!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten