Waarom ARM 29 miljard waard is voor Japanse reus

ARM wordt opgekocht, door een relatief onbekende Japanse gigant, die maar liefst 29 miljard euro neertelt. Niet voor smartphones, niet voor tablet, maar voor het Internet of Things.

Groot nieuws: een grote overname, van een klein maar toch heel groot bedrijf. Het overbekende ARM uit Groot-Brittannië wordt voor een recordbedrag van 29 miljard euro (24,3 Britse pond) opgekocht door het relatief onbekende SoftBank uit Japan. De koopsom is 24 keer de jaaromzet, zo’n 43 procent meerwaarde dan de huidige beurskoers van ARM, en de grootste overname die het 34 jaar oude SoftBank ooit heeft gedaan. Wel laat de Japanse fabrikant ARM in zijn huidige vorm bestaan.
 

ARM Inside

De Britse chipontwerper ARM is als de Intel van de mobiele wereld. Waar Intel-processors dienst doen in het leeuwendeel van de pc’s en servers, zijn ARM-chips overheersend in smartphones en tablets. Dat dankt het gelijknamige bedrijf deels aan zijn energiezuinige ontwerpen, maar ook aan zijn aparte opzet. ARM ontwerpt de processors namelijk wel, maar produceert die niet.

In tegenstelling tot Intel en AMD verkoopt ARM zijn ontwerpen aan partijen als Samsung, Qualcomm, Nvidia, Apple en vele anderen. Die produceren hun chips onder ARM-licentie De totale lijst van licentiehouders telt honderden firma’s. Afhankelijk van hun contract met ARM mogen zij de ARM-ontwerpen ook zelf aanpassen. Apple doet dit grondig voor zijn iPhone- en iPad-processors.
 

Grote groeiverwachtingen

Intel heeft ARM nooit kunnen bijbenen op mobiel gebied

Pc-processorgigant Intel heeft ondanks miljarden aan investeringen de afgelopen jaren niet de dominantie van ARM weten te breken. ARM is en blijft de onbetwiste heerser in de mobiele markt. Toch is dat niet de reden voor de grote koop door SoftBank, dat zelf actief is in telecommunicatie, e-commerce, internetdiensten, financiële dienstverlening, media en marketing.

De inzet is de nu opkomende markt voor het Internet of Things (IoT). De basale eigenschappen van de ARM-chiparchitectuur die het zo geschikt maken voor mobiele apparaten zoals smartphones zijn ook zeer aantrekkelijk voor het IoT. Momenteel lijkt de hype rondom het fenomeen van online-verbonden kleine apparaatjes nog te gaan over alleen smart-tv’s, thermostaten en rookmelders zoals die van het door Google opgekochte Nest, slimme koelkasten, app-bestuurbare lampen en andere consumentenelektronica.
 

Alles gaat online

De potentie van het IoT ligt wel degelijk ook op dat gebied, maar de toekomst voor kleine, soms simpele apparaten met internetconnecties is veel groter. In de bedrijfswereld kunnen kleine sensors en statuscontrole-apparaatjes voor een revolutie zorgen in verkoop, logistiek, voorraadbeheer, productie, enzovoorts. Containers kunnen zelf hun lading en locatie doorgeven, lege schappen kunnen melden dat ze bevoorraad moeten worden, en meer van zulke scenario’s zijn mogelijk. Deels is dit wat het oude en functioneel beperktere RFID ooit al beloofde.
 

Grootschalige inzet van het Internet of Things kan veel geld opleveren

Daarnaast kan grootschalig IoT-gebruik, mede door consumenten via bijvoorbeeld hun energieleveranciers, belangrijk voor 'smart cities'. Slimme steden kunnen bijvoorbeeld energiepieken tijdens warme zomers beter opvangen, of verkeersstromen slimmer omleiden bij files of wegwerkzaamheden. De potentiële markt van ARM-licentiehouders bestaat dus uit een enorme variëteit aan firma’s, waar SoftBank dan goed aan kan verdienen. Ook Intel wil hierin meespelen.
 

IoT-gevaren

Tegenover de potentie en voordelen van het IoT staan echter nog wel enkele nadelen. Dit omvat de nogal eens gebrekkige beveiliging van de kleine, goedkope IoT-apparaatjes. Niet alleen zijn die systemen vaak te hacken, ook waarschuwen security-experts dat de ‘things’ een zij-ingang kunnen zijn voor serieuzer hackwerk: inbraak en datadiefstal op kritieke systemen.

ARM zelf heeft begin vorig jaar het Nederlandse IoT-securitybedrijf Offspark gekocht. En diverse leveranciers van beveiligingssoftware storten zich ook op deze nieuwe groeimarkt. Naast de benodigde beveiliging is er nog het nadeel dat de privacy van IoT-gebruikende consumenten in het geding kan raken. De diverse apparaatjes, sensors, knoppen en andere elektronica ‘verraden’ immers veel over hun eigenaren. Grootschalige analyse van de vergaarde data kan vergaande inzichten verschaffen die echter privacyschending kan inhouden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten