abonneren

Waar was Windows 10 Mobile op MWC 2017?

Ieder jaar lijkt Microsoft Windows 10 Mobile weer een beetje verder af te schrijven. Dit jaar zijn er vrijwel geen nieuwe apparaten die het marginale besturingssysteem draaien, en op het Mobile World Congress lijkt de aandacht vooral naar een aantal convertibles en tablets te gaan in plaats van naar telefoons.

Vorig jaar had Microsoft nog een grote stand op de grote smartphonebeurs in Barcelona, maar dit jaar is de aanwezigheid van het bedrijf gereduceerd tot een paar meeting-rooms en wat gedeelde plekken op de stand van Nokia. Dat is niet heel gek - er is bar weinig Windows 10 te vinden op de beurs, dus is er ook weinig te tonen.

Windows 10 is niet helemaal non-existent op het MWC. Sterker nog, het besturingssysteem komt vaker naar voren dan veel andere OS'en. Dat gebeurde echter vooral voor tablets en convertibles. Zo kwam Samsung met een nieuwe Galaxy Tab met Windows 10, en kwamen Lenovo en Alcatel ook met wat nieuwe tablets en tablet slash laptop slash hybride modellen. Stuk voor stuk zijn het goede apparaten, waar we in de toekomst zeker wat beter naar gaan kijken.

Maar al die tablets draaien allemaal op de desktopomgeving van Windows 10. Dat werkt al heel lang heel goed op tablets, waarbij het startmenu het hele scherm vult zodat je grote tegels hebt. Het is echter iets anders dan Windows 10 Mobile.

Marktaandeel Windows 10 Mobile

Windows 10 is er wel, maar alleen op hybride notebooks

Microsofts mobiele besturingssysteem verliest al jaren aan marktaandeel. Momenteel staat Windows 10 Mobile op niet meer dan 0,2% van alle mobiele telefoons. Hoe dat zo heeft kunnen komen is te ingewikkeld om in een paar zinnen uit te leggen, maar het lijkt kort gezegd moeilijk om uit de vicieuze cirkel te komen waarom ontwikkelaars niets bouwen voor een platform dat niet wordt gebruikt, en niemand een platform wil gebruiken waarvoor geen apps voor bestaan. 

Juist dat laatste is alleen op te lossen als Microsoft zichzelf aantrekkelijk maakt voor ontwikkelaars, en dat doet het door op meerdere toestellen beschikbaar te komen. Daar is totaal geen sprake van tijdens het Mobile World Congress, waar de enige echte Windows 10-telefoon de Alcatel Idol Pro was, maar dat is slechts een Alcatel Idol 4S die vorig jaar al werd uitgebracht met Android en later dat jaar ook op de Amerikaanse markt verscheen met Windows 10 Mobile. 

HP kwam vorig jaar nog met de schitterende Elite X3 uit, maar dit jaar bleef het bij slechts wat accessoires voor het apparaat én een eigen convertible, de HP Pro x2 612 G2. Maar een nieuw Windows 10-toptoestel ontbrak helaas.

Geen Surface-phone

We hadden het eigenlijk al een beetje verwacht, maar toch zijn we teleurgesteld dat we geen nieuw toestel hebben gevonden waarvan we enthousiast konden worden. Windows 10 Mobile heeft weliswaar zijn problemen, maar er is een significante groep gebruikers die met recht fan is van het besturingssysteem. Anno 2017 verwachten we niet ineens een omslag in het gebruik van het OS - grote fabrikanten gaan niet halsoverkop Windows 10 op hun telefoons gooien, en de meeste telefoonfabrikanten die het wel doen blijven in de marge (zoals Alcatel of Acer).

Er zijn nog veel trouwe Windows 10 Mobile-fans

Maar helemaal niets? Dat valt erg tegen. Wie nog een beetje durfde te dromen hoopte misschien dat Microsoft ondanks alles toch eindelijk de langverwachte Surface Phone zou presenteren, maar ook wie wat realistischer dacht had misschien een topmodel van Acer hopen te zien of heel misschien zelfs een LG-telefoons met het OS.

Niets van dat al. MWC was een Android-evenement, waar naast smartphones ook 5G en IoT de verwachte boventoon voerden. Dat is erg jammer, en waarschijnlijk een teken aan de wand. Zoals het er voorlopig uit ziet komt Micrsoft ook dit jaar zelf niet meer met een nieuwe Lumia-telefoon. Als de Surface Phone ooit echt uit komt, is dat misschien een laatste wanhopig poging tot het redden van het besturingssysteem, maar tot die tijd zijn we weinig hoopvol.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: Microsoft, Windows 10 Mobile, MWC2017