Waar je op moet letten als je je smartphone verkoopt

Smartphone verkopen? Met telefoonabonnementen die vaak een jaar of twee jaar lopen en smartphones die steeds beter worden, is het verleidelijk om wat sneller van telefoon te wisselen. Maar als je oude telefoon nog geen scherm heeft dat onder de breuken en krassen zit, dan kan het lonen om deze op Marktplaats te verkopen. Waar moet je op letten als je de telefoon aan de nieuwe eigenaar overhandigt?

We doen volgens de Consumentenbond ongeveer 2,5 jaar met een telefoon, voor we deze inruilen voor een nieuw exemplaar. Er schijnen alleen al in Nederland miljoenen telefoons in laatjes te liggen, wachtend op de prullenbak of een nieuwe eigenaar. In veel gevallen gaat het echter ook om een reserve-telefoon: mocht je je smartphone in een taxi laten liggen of op andere wijze kwijtraken, dan is er tenminste een snelle manier om toch weer bereikbaar te zijn.

Smartphone resetten

Heb je toch een telefoon over, dan kun je die op Marktplaats, Ebay of een ander online verkoopplatform voor tweedehands artikelen aanbieden. Let daarbij op dat je betrouwbaar overkomt, want juist op het gebied van elektronische gadgets is het aantal oplichters op deze websites groot. Heb je eenmaal beet, dan moet je ervoor zorgen dat de telefoon schoon is, van buiten en van binnen.

Dat doe je door het apparaat terug te zetten naar de fabrieksinstellingen, waardoor alle data wordt verwijderd. In theorie is deze data niet volledig weg, maar ze zijn versleuteld waarbij de sleutel ertoe wordt verwijderd zodra je de reset uitvoert.

Het gebeurt echter bij toestellen van voor 2014 wel eens dat die informatie niet automatisch is versleuteld. Kies er daarom voor om alle data eerst handmatig te overschrijven, zodat er in ieder geval niet meer terug is te halen wat er stond. Vergeet overigens niet een back-up te maken of te controleren of de informatie met de cloud is gesynchroniseerd, zodat je niets kwijtraakt dat je zelf nog wilt gebruiken.

Op een andere manier van je telefoon af?

Je kunt je telefoon ook aan een opkoper kwijt. Denk daarbij aan websites zoals Rebuy en WeBuyIt, waar je voor een iPhone X 256GB nog een knappe 500 euro kunt krijgen en voor een Huawei P20 Pro 254 euro. Het is daar echter wel van belang dat de telefoon in een goede staat is: bij een scheur in het scherm is het eigenlijk al voorbij, terwijl je dan op Marktplaats vaak nog een goed bedrag voor je telefoon kunt krijgen.

Log jezelf uit

Log jezelf voor de zekerheid uit uit online accounts. Denk daarbij ook aan het account dat je gebruikt op je telefoon. Je kunt die op iPhone uitloggen door via de Instellingen naar je naam te gaan en dan ‘uitloggen’ te kiezen onderaan het scherm. Hierdoor loopt de koper niet tegen problemen aan als hij of zij de telefoon wil activeren. Vergeet ook niet om je Apple Watch te unpairen.

Bij Android is het toestel vaak minder verweven met het account, maar ga voor de zekerheid toch even via Instellingen > Gebruikers naar je Google-account en verwijder deze. Bij Samsung heb je wel een eigen account, zorg dat je ook daar naar Instellingen > Gebruikers gaat en dan het Samsung-account verwijderd.

Vergeet ook niet om je geheugenkaart en je Simkaart eruit te halen. Zet de telefoon dan terug naar de fabrieksinstellingen, die je wederom bereikt via het instellingen-menu. De telefoon is dan klaar voor de verkoop.

Afhankelijk van wat je met de koper hebt afgesproken, voeg je aan de telefoon nog de originele accessoires, de factuur, het garantiebewijs en eventueel het doosje van de telefoon aan toe en het apparaat is klaar voor zijn nieuwe leven in een ander huishouden, zonder dat de nieuwe eigenaren iets van jouw gegevens voorbij zien komen. Wel zo prettig voor jezelf en fijn voor de koper, mocht de telefoon nog als cadeau worden weggegeven.

Als het niet anders kan, recycle hem dan

Afgedankte telefoons moet je niet in de prullenbak gooien: ze kunnen heel goed worden gerecycled. Er kunnen allerlei waardevolle grondstoffen in zitten, zoals ijzer, aluminium en koper. Je zal er dan geen geld voor vangen, maar bij de milieustraat kunnen ze de telefoons wel veel beter verwerken en de grondstoffen in nieuwe apparaten gebruiken, die je misschien dan wel weer zelf zal gebruiken.

Geschreven door: Laura Jenny op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: smartphone